Varga Mihály: újabb szintet lépnek a magyar-kazah kapcsolatok

Hírek2021. okt. 25.MTI

A válság utáni újrarendeződéssel az eurázsiai térség még nagyobb súlyt képvisel majd a világgazdaságban, amelyre Magyarország is felkészült, jelentette ki Varga Mihály a magyar-kazah üzleti fórumon Nur-Szultánban - tájékoztatott hétfői közleményében a Pénzügyminisztérium.

A pénzügyminiszter hozzátette:

Kazahsztán és Magyarország gazdasági kapcsolatai mára eljutottak oda, hogy a kereskedelem és a beruházások mellett az innovációban, az új technológiai megoldások területén is szintet lépjen az együttműködés.

A pénzügyminisztert mintegy 50 tagú magyar üzleti delegáció kísérte Kazahsztánba.

Kazahsztán és Magyarország együttműködése két újrainduló, a válság hatásait eredményesen kivédő gazdaság együttműködése

- szögezte le Varga Mihály a Kazah Külkereskedelmi Kamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti fórumán, amelyen részt vett Asset Irgaliyev kazah nemzetgazdasági miniszter is.

Kiemelte:

a koronavírus-járvány új kapukat is nyitott a kazah-magyar kereskedelemben, az országba irányuló exportunk tavaly közel 60 százalékkal nőtt, elsősorban a kiváló minőségű magyar gyógyszeripari termékek, vegyipari termékek és élőállatok kereskedelmének köszönhetően.

A két ország közötti áruforgalom meghaladta a 330 millió dollárt, és az elmúlt évek delegációs találkozásainak köszönhetően számos magyar cégnek sikerült eredményeket elérni a kazah piacon.

A Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági együttműködések érintik a kereskedelem, a mezőgazdaság, az energetika, a megújuló energia, a pénzügyek, az élelmiszeripar, és az építőipar területét is

- ismertette a pénzügyminiszter, aki az Országgyűlés Magyar-Kazah Baráti Csoportjának csoport elnöke, valamint a Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottságnak és a Stratégiai Tanácsnak társelnöke is egyben.

Magyarország 11 éve tette le voksát a keleti nyitás politikája mellett, amely döntés stratégiai jelentőségét az idő is igazolta - jelentette ki a pénzügyminiszter. Mint fogalmazott: Magyarország képes volt arra, hogy kereskedelmét még a járvánnyal terhelt tavalyi évben is növelje Ázsiával, az export 10 százalékkal 6,2 milliárd dollárra, az import 16 százalékkal 20 milliárd dollárra emelkedett.

Az üzleti fórum keretében összesen hét megállapodás született mezőgazdasági, egészségügyi, szállítmányozási, városgazdálkodási, zöld innovációs valamint történelmi együttműködésekről a kazah és magyar fél képviselői között - közölte a Pénzügyminisztérium.