Összeomlik a világ legrégebbi bankja

Hírek2021. okt. 25.Növekedés.hu

Az olasz gazdasági minisztérium és az UniCredit bank bejelentette, hogy megszakítják a tárgyalásokat a világ legrégebbi, ma is működő bankjának felvásárlásáról. A Monte dei Paschi di Siena bank 15 éve a szakadék szélén áll - írta meg az Euronews.

A pénzintézet megmentését nehezíti, hogy az idei pénzügyi kimutatások lezárásával távoznia kell a bank 64 százalékát kontrolláló gazdasági és pénzügyminiszternek a Brüsszellel kötött korábbi megállapodás értelmében, hacsak nem sikerül az EU-val való újabb tárgyalásokkal elérni az adásvétel idejének legalább 6 hónapos meghosszabbítását.

Az eddigi tőkeinjekciók nem hozták a várt eredményt, ezért az UniCredit csoport a részvényesei védelmét és az adófizetőktől származó források megkímélését tekinti prioritásnak.

A Monte dei Paschi di Siena bankot csaknem 550 évvel ezelőtt, 1472-ben alapította az akkor városállam Siena magisztrátusa, jótékony zálogházként mint a romboló uzsorakölcsön alternatíváját.

Korábban írtunk arról, hogy az olasz Banca Monte Paschi di Siena vezetőit 2019-ben szigorú börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, mert a Deutsche Bank és a Nomura vezetőivel együtt eltitkoltak veszteséget, és hamis származtatott ügyletekkel manipulálták a mérleget. Az olasz törvényszék szerint a bankvezetők így próbálták eltitkolni a 2008 és 2012 között elkönyvelt hatalmas veszteséget, amely végül a bank államosításához vezetett.

A világ legrégebbi bankjának története ezen kívül is tartogat még rejtélyeket: például a korábbi kommunikációs igazgató furcsa „öngyilkosságát”, amelynek okaira azóta sem derült fény. Bővebben itt olvashatsz a Banca Monte Paschi di Siena szövevényes történetéről, melyből politikai és maffiaszálak sem hiányoznak.