A Suzukit, a Fordot és a Skodát veszik nálunk a legtöbben

Hírek2019. máj. 2.Növekedés.hu

Áprilisban 12 412 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 3 százalékkal többet a tavaly áprilisinál. A legtöbb új autót a Suzuki, a Ford és a Skoda adta el.

Az első négyhavi gépjármű-értékesítési számok három százalékos emelkedést mutatnak, de némileg elmaradnak növekedési várakozásoktól. Ennek egyik oka lehet a belsőégésű motorok – elsősorban a diesel – körüli valós és rémhírek, amelyek a vásárlók szándékait eltérítik, miközben ezek helyett más erőforrások még nem jelentenek életszerű alternatívát - olvasható a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének legfrissebb adataiból.

Újabban pedig megjelennek már azok az elemzések is, hogy a lokális és a globális szennyezés megkülönböztetése és helyén kezelése fontos, mivel egyáltalán nem biztos, hogy az elektromos autók minden esetben valós globális környezetvédelmet jelentenek. 

A tisztán elektromos és a plug-in hibrid gépkocsik forgalomba helyezése lassuló mértékben és kis mennyiség mellett növekszik, a felvevő piac egyelőre korlátozott és alatta van az év eleji várakozásoknak.

Ugyan a töltőhálózat lassan fejlődik és sok esetben az otthoni és munkahelyi töltés is megoldott, de ezen autók beszerzési ára továbbra is igen magas.

A kormány nagycsaládosokat támogató programja érdeklődési szinten már látszik, a program elindulása után látjuk majd ennek hatását az újautó piacra. Az előzetes feltételeknek igen széles skálán felelnek meg az importőrök által forgalmazott termékek. E területeken a növekvő érdeklődés konstatálása mellett a valós piaci folyamatokat július után lehet majd értékelni.

A Carinfo.hu adatai szerint az új személygépjárművek és kishaszonjárművek összesített értékesítési listáját az idén áprilisban a Suzuki vezeti 13 százalékos piaci részesedéssel a Ford (12,7 százalék) és a Skoda (7,58 százalék) előtt.

Az év negyedik hónapjában 1893 Suzukit adtak el, 12,6 százalékkal kevesebbet, mint az előző év áprilisában. Fordból 1853-at értékesítettek, 255-tel többet, Skodából 1101-et, 174-gyel többet, mint egy éve.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete idei évre vonatkozó piaci előrejelzése az új gépjárművek forgalomba helyezését illetően a következőképp alakul:

  • Személygépkocsik: 160 000 db
  • Kishaszon járművek: 30 000 db
  • Nagyhaszon járművek: 7 000 db
  • Motorkerékpárok: 3 300 db
  • Autóbuszok: 800 db
  • Közúti pótkocsik: 3 400 db

Az Egyesület szerint kiemelten kell foglalkozni a Magyarországra beáramló használt autók korösszetételével és azzal, hogy a Nyugat-Európában levetett és szubvencióval cserélt korszerűtlen diesel és benzines autók ne árasszák el hazánkat.

Az MGE sürgeti a használt autók importjának mederbe terelését annak érdekében, hogy a fejlettebb országokban „levetett” régebbi, nagyobb károsanyag kibocsátású autók ne ilyen mértékben nálunk kerüljenek forgalomba.

  • A kishaszon jármű piac emelkedést mutatott, de időarányosan elmarad az előrejelzéstől.
  • A nagyhaszon járműveknél csökkenő trenddel számolnak az év első részében, majd az NHP bevezetése eredményeképpen a tavalyi éves teljesítés megismétlése valószínűsíthető.
  • Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássanak, mivel a buszpark nagyon öreg, így lecserélésre szorul. 
  • A motorkerékpár-piac továbbra is igen gyenge, és a százalékban jelentős növekedés és az előrejelzés feletti időarányos értékesítés ellenére is drámaian alacsony a forgalomba helyezés.