Vége a Rothschild-korszaknak Ausztriában

Hírek2019. feb. 2.Péni Zsuzsa-Szabó Anna

A család, amely korábban még a Habsburg-ház hitelezője is volt, most kivonul Ausztriából. Ezzel lezárnak egy kétszáz éves korszakot, mely többnyire a fénykorát élte.

 Az utolsó ausztriai Rothschild-birtok egy hétezer hektáros erdő volt, a vevő pedig a Prinzhorn Holding csomagológyár, amely már egész Európát behálózta.

Cord Prinzhorn, a Rothschild-birtok új tulajdonosa szintén egy patinás család feje,

és az új földszerzeményt egyesíti majd egy korábban megvásárolt Rothschild-birtokkal a Bloomberg értesülései szerint. Prinzhorn az erdőket hosszútávú befektetésnek látja, a nyersanyagok megújuló energiaforrásának. Célja megóvni a történelmi épületeket,  fenntartani a környezetet. De hogy is kezdődött az egész? A 18. század elején Mayer Amschel Rothschild, aki már maga is nagy hírnévre tett szert a banki világban, szélnek eresztette fiait a világ nagyvárosaiba: Bécsbe, Párizsba, Nápolyba, Londonba és Frankfurtba, hogy jó kapcsolatokat alakítsanak ki a legnagyobb királyi családokkal abban a reményben, hogy az akkor épülő vasútvonalat üzleti szempontból ki tudják használni.

Salomon Rothschild 1815-től be is fektetett vasutakba és vasbányákba, nemsokára pedig a legnagyobb földbirtokos lett a Habsburg Birodalomban. A New York-i Central Parknál hússzor nagyobb erdőséget, amely most a Prinzhorn családhoz került, Salomon unokája,

Albert von Rothschild vette még 1875-ben, őt egyébként 1910-ben Európa leggazdagabb emberévé választották. Később a család szerencséje megfordult.

Az 1929-33-as gazdasági válság őket is utolérte, csődbe ment a Creditansalt nevű bankjuk, amelyet az államnak kellett átvennie.

Később, a háború idején, a német megszálláskor jelentős területeket és vagyont vett el az állam, a szóban forgó erdő - más ingatlanokkal együtt - csak a második világháború után került vissza a tulajdonukba. A földterület egy részét már korábban az államnak ajándékozták a Rothschildok annak fejében, hogy korábbi alkalmazottaiknak adnak munkát. Az utolsó Rothschild-leszármazott, aki Ausztriában dolgozott, Geoffrey Hoguet volt, aki a Creditansaltban tevékenykedett. A bankot az osztrák UniCredit Bank vásárolta meg 2014-ben. A család történetéről korábban ITT írtunk részletesen.