Véget ért a húsvéti slágertermék drágulása? - izgalmas ábrákon mutatjuk a részleteket

Hírek2023. ápr. 4.Növekedés.hu

Úgy tűnik tavaly ősz végén érte el a csúcsot a tojás fogyasztói átlagára. Részletes ábrák a tojás áráról, a tojásfogyasztásról és a tojástermelésről.

A rendszerváltást követően az 1990 és 2010 közötti 20 évben körülbelül felére esett vissza a hazai tojástermelés. Az azóta altelt időszakban a csökkenés egyértelműen megállt és nagyságrendileg, kisebb kilengések mellett stagnál a tojástermelés Magyarországon. 

Tojástermelés Magyarországon (1990-2021)Forrás: MTI

Nem csupán a termelés, hanem a fogyasztás is jelentősebben mérséklődött az elmúlt több, mint 30 évben. Érdekes módon a '70-es évek legelején volt hasonló a tojásfogyasztás, mint a 2010-es évek végén. A legtöbb töjást a rendszerváltás idején ették az országban. 

Tojástermelés Magyarországon (1970-2021)Forrás: MTI

A tojás ára -lévén alapélelmiszerről szó-, mindig is foglalkoztatta a fogyasztókat. A 2022-es év a tojáspiacon, mint sok más termék esetében is, soha nem látott kielngést és drasztikus áremelkedést hozott. A csúcsot úgy tűnik tavaly novemberben érte el a reggeli rántotta legfőbb alapanyagának az ára, ami most úgy tűnik platóra került, tehát stagnál.

A tojásfogyasztói átlagára Magyarországon (2021-2023. február))Forrás: MTI