Véget ért a német vasutassztrájk, újraindul az ország

Hírek2024. jan. 27.F. P.

A tervezett hétfő esti időponttal szemben már szombaton felveszik a munkát a német vasutások, miután egy követelésük teljesül, a többiről folytatódnak a tárgyalások.

A német mozdonyvezetők és az állami vasúttársaság, a Deutsche Bahn közötti tárgyalások eredményeként szombat este újraindul a vasúti forgalom Németországban a Bloomberg szerint, és a vasutasok kötelezettséget vállaltak arra, hogy legalább március 3-áig nem lesz újabb munkabeszüntetés akkor sem, ha a még vitás kérdésekben nem állapodnak meg addig.

A vasút leállása nemcsak az utazóknak jelentett kellemetlenséget, de a vasúti szállítás szünetelése miatt sok vállalat is nehéz helyzetbe került, ami már nyomást gyakorolhatott a felekre. A sztrájkolók is belátták, hogy nem megfelelő eszköz az ország gazdaságának ilyen módon való károkozás, hisz ha a szállíttatók egy része elfordul a vasúttól, csökken a bevétel, és akkor még kevésbé lehet fizetést emelni.

A mostani javaslat szerint a vasúttársaság kifizetne a dolgozóknak egyszeri 1500 eurós összeget az infláció kompenzálása gyanánt márciusban, az alapbérekről és a munkaidő csökkentéséről tovább tárgyalnak. Az áruszállításnak vasárnap este 6-ra, a személyszállításnak hétfő éjjel 2-re kell teljesen helyeállnia.