Végre magasrangú katonák találkoztak Ukrajna ügyben

Hírek2022. feb. 11.MTI - Pogár Demeter Moszkva

Sem süketek, sem vakok nem voltak a felek a brit és az orosz védelmi miniszter pénteki moszkvai tárgyalásán - jelentette ki Ben Wallace, a londoni védelmi tárca vezetője a moszkvai brit nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján.

Wallace arra reagált, hogy előző nap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter "a néma és a süket párbeszédéhez" hasonlította a brit hivatali partnerével, Liz Truss-szal folytatott tárgyalását.

Úgy gondolom, hogy Lavrov miniszter mestere az efféle együttműködésnek és kommentároknak. Elmondom, hogy a mi párbeszédünkben nem voltak sem vakok, sem süketek. Védelmi miniszterként mi felelősséget viselünk azért, ami egy konfliktus esetén történik

hangoztatta.

A brit védelmi miniszter olyan konstruktívnak, őszintének és tárgyszerűnek minősítette a Szergej Sojguval folytatott tárgyalását, amilyet el lehet várni a katonáktól.

Kijelentette, hogy mind orosz kollégája, mind Valerij Geraszimov vezérkari főnök arról biztosította őt, hogy Moszkva nem szándékozik megtámadni Ukrajnát.A miniszter nagyon tapasztalt, csakúgy mint Geraszimov vezérkari főnök, ezért ha ők azt mondják nekem, hogy nem fognak behatolni Ukrajnába, azt mi komolyan vesszük, de ugyanakkor figyelni fogjuk a lépéseket is, amelyek ezeket a szavakat kísérik majd

nyilatkozott Wallace.

Elmondta, hogy világossá tette tárgyalópartnerei számára: Ukrajna bárminemű megszállása tragikus következményekkel jár mindenkire, az ukrán, az orosz, és az európai biztonságra nézve. Rámutatott, hogy az a tény, hogy Oroszország több mint 100 ezer katonát vezényelt az ukrán határhoz és közös hadgyakorlatokat tart Fehéroroszországgal Kijevtől nem messze, "túlmegy a rendes gyakorlaton". Ez a potenciál nyilvánvalóan lehetővé tenné Moszkvának, hogy "bármikor" megtámadja a szomszédos országot. Rendkívül fontosnak nevezte a tévedések és az eszkalálódás elkerülését.

Mint mondta, a felek egyetértettek abban, hogy a délkelet-ukrajnai rendezést az azt célzó minszki megállapodások végrehajtásával kell elérni. Azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött kiképzőket vissza fogják rendelni.

Úgy vélekedett, hogy az orosz garanciaigényekben kifejezett aggályokat egy sor intézkedéssel lehetne kezelni, egyebek között a bizalom, az átláthatóság és az ellenőrzések erősítése, valamint a hatályos szerződések betartása révén. Mint mondta, emellett le kell szögezni, hogy minden félnek eredendő joga van a biztonsághoz és ahhoz, hogy szabadon választhassa meg szövetségeit.

Wallace újfent biztosította arról Sojgut, hogy az észak-atlanti szövetség védelmi szervezet, amely nem akar senkit sem megtámadni, válaszul Oroszországnak arra követelésére, hogy a NATO ne terjeszkedjen tovább kelet felé, és ne telepítsen támadó fegyvereket határainak közelében.

Az orosz katonai tárca szűkszavú tájékoztatása szerint Sojgu kijelentette Wallace-nak, hogy kész megvizsgálni a katonai együttműködés helyreállítására vonatkozó brit javaslatot. A közlemény szerint a két miniszter egészében véve az európai biztonság és a két védelmi tárca együttműködésének legaktuálisabb problémáit vitatta meg.

A moszkvai minisztérium azt is közölte, hogy Geraszimov vezérkari főnök és Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke telefonon megvitatta "a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit.