Versenyhivatali jóváhagyással Szlovéniában terjeszkedhet az AutoWallis

Hírek2022. jan. 5.MTI

Szlovénia versenyhivatala jóváhagyta, hogy az AutoWallis Nyrt. tulajdonába kerüljön az egyik jelentős helyi autókereskedő, az Avto Aktiv - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett tájékoztatásban.

A tranzakció a nemzetközi kereskedelmi tevékenységet az AutoWallis növekedési stratégiájának megfelelően bővíti - írták.

Az Avto Aktiv megvásárlását azért is fontosnak tartják, mert az új társaság árbevétele jelentős, a tavalyi megközelítheti a teljes vállalatcsoport forgalmának 10 százalékát. 2020-ban 960 új és 351 használt autó eladásával 51 millió eurós (majdnem 18 milliárd forintos) árbevételt értek el.

A 2004-ben alapított cég a BMW, a Toyota, valamint a Suzuki értékesítője, és a Mini kizárólagos forgalmazója Szlovéniában, amelyre az AutoWallis már 2020-ban kiterjesztette a kiskereskedelmi tevékenységét. Akkor vették át a szomszédos ország legnagyobb, egyúttal a szlovén főváros egyetlen BMW márkakereskedését.

Az AutoWallis Csoport emellett a helyi piacon az Opel, a Jaguar és Land Rover márkák kizárólagos márkaképviseletét látja el, és keresi a további akvizíciós lehetőségeket is.

Nagykereskedelmi tevékenységgel 14 országban foglalkoznak, és Szlovénia az első Magyarország mellett, ahol a kiskereskedelmi piacra is beléptek.

Az AutoWallis a BÉT prémium kategóriás kibocsátója.

Részvényei kedden 120,5 forinton zártak, árfolyamuk egy éven belül 84,2 és 135 forint között változott. A november végén közölt beszámoló szerint a tavalyi első 9 hónapban 145,4 milliárd forint árbevételt értek el, 132 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.