Vihar előtti csend honol a gabonapiacon

Hírek2022. szept. 5.Növekedés.hu

Az idei kukoricatermés biztosan kevesebb lesz a hazai szükségletnél. Az exportot nem az állami beavatkozás, hanem a magas árak fékezik, miközben beindult a hazainál olcsóbb kukorica importja - írja a VG.

A gabonapiacon most viszonylagos csend honol, az információcserét pedig az is fékezi, hogy az erre a hétre az agrártárcánál tervezett találkozót lefújták - írja a VG.

A kukoricatermést illetően a kereskedők is tele vannak bizonytalansággal; jelenleg egy elsődleges termésbecslés áll rendelkezésükre, ami 3,1 millió tonnáról szól - mondta a lapnak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára.

Szerinte a termés lehet akár 3,5 millió tonna is, de annál sokkal több nem. Mindenesetre, ha a nagyobb termésről szóló várakozás jönne be, az sem sokat segítene a helyzeten.

A kukorica belföldi felhasználása ugyanis egy normál évben négy- és ötmillió tonna közötti, és a Gabonaszövetség főtitkára nem is emlékszik olyan évre, amikor a hazai szükséglet ne termett volna meg.

Az ipari felhasználás jelentősen megnőtt: az etanolgyárak évi 2-2,5 millió tonna kukoricát vesznek fel.

Takarmányként 1,8 millió tonnát hasznosítanak, humán célokra pedig 200 ezer tonnára van szükség, ami már összesen 4-4,5 millió tonnát jelent, és akkor még nem is számoltunk az átmenő készlettel, a vetőmagként felhasznált mennyiséggel és a veszteséggel sem - írja a lap.