Így indokolta a jegybank a kamatdöntést

Hírek2024. ápr. 23.Növekedés.hu

A várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75%-ra mérsékelte az irányadó kamatot mai ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Ezzel folytatódott a kamatcsökkentési ciklus, ám a korábbi hónapokhoz képest már kisebb sebességgel.

Az alelnök szerint a magyar gazdaságban továbbra is erős a dezinfláció, ugyanakkor a piaci szolgáltatások inflációja magas szintről csak lassú ütemben csökken, ezt a tanács a jövőben kiemelt figyelemmel fog követni.

Elmondta, a visszatekintő árazás gyakorlata rossz, téves gyakorlat a magyar gazdaságban.

Hangsúlyozta, hogy minél tovább marad fenn ez a gyakorlat, annál tovább tart az infláció elleni küzdelem. Az MNB devizatartalékai magas szinten vannak, a folyó fizetési mérleg javulása tartós, ugyanakkor a magyar kockázati felár a nemzetközi környezet miatt romlott.

A piaci kockázatkerülés és a fejlett jegybankok kamatpolitikája óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé Virág szerint.

A korábbinál lassabb ütemben, hónapról hónapra dönt a tanács az alapkamat mérsékléséről, tette hozzá.

Az infláció kapcsán jelezte, márciusban folytatódott a dezinflációs pálya, már harmadik hónapja van az infláció a jegybank toleranciasávjában. A dezinfláció a maginflációban is jelentkezik.