Vissza a suliba: 7 felejthetetlen étel a menzáról

Hírek2021. okt. 16.Növekedés.hu

Az iskolapadban töltött hosszú évek alatt a legtöbbünk a menzán is mindennapos vendég volt, hiszen a dolgos hétköznapokon otthon nem mindig került főtt étel az asztalra. Az iskolai étkezdék pedig nem éppen a változatos kínálatról híresek, ezért most szemezgessünk azokból a tipikus, menzán megforduló fogásokból, amelyek gyakran kerültek a tányérunkba!

Tarhonyás hús, savanyú uborka

Bár a pörköltféléket otthon általában nokedlivel ettük, de azt még a szorgalmas konyhás néniktől sem lehet elvárni, hogy délre több száz gyereknek való mennyiséget szaggassanak és főzzenek ki. Így hát a húsos alapot összekeverték jó sok tarhonyával és kész is a főfogás. No persze az azért mindig feltűnt, hogy a hús és tarhonya arányában sajnos az előbbi állt vesztésre. 

Bármilyen főzelék

Cukorborsó, zöldbab, kelkáposzta, burgonya, sárgaborsó. Mi a közös bennük? Az, hogy a menzán mindegyikből főzelék készült. A diákok többségéből ezek az ételek meglehetősen szélsőséges érzelmeket váltottak ki. Vagy utálták, vagy imádták, de köztes állapot nemigen volt. 

Akik az első csoportba tartoztak, azok általában korgó gyomorral mentek haza aznap, a második tábor viszont még repetát is kaphatott. A tálaláshoz pedig mindig ugyanazokat a fehér tányérokat kaptuk, amit például a Gasztronagyker tányér kínálatában is megtalálunk.

Spenót

A legutáltabb menzás ételek egyike. Fel nem fogható, ha szinte senki sem szerette, akkor miért került fel mégis rendszeresen az étlapra? Furcsa zöld szín, folyós állag, néhol lisztcsomókkal tarkítva. Sokaknak már ez a látvány is elég volt, és ha nem lett volna hozzá fasírt vagy főtt tojás, akkor bizony éhesek maradtak volna. 

Paradicsomos káposzta

Puhára főtt káposzta kissé édes paradicsomszószban, egy darabka (általában száraz) sült hússal. Nem a gasztronómia csúcsa, de egy éhes diáknak életmentő lehet. Néha ráadásul egészen finomra sikeredett, ilyenkor természetesen az utolsó cseppig kikanalaztuk.

Túrós tészta

Jó sok fodros kockatészta, elvétve egy kis túró rajta. Bár ezt az ételt sok gyerek szerette, de inkább otthon, anyuka ugyanis nem spórolt a hozzávalókkal, alaposan meglocsolta az édes, tejföllel simára kevert túróval. 

A menzás verzió viszont csak némi rögös túrót tartalmazott, ám lehetett választani, hogy porcukrot vagy szalonnakockákat tegyenek rá. Aki bevállalós, vagy csak nagyon éhes volt, az természetesen mindkettőt kérte!

Piskótakocka csokoládéöntettel

Ha létezik olyan, hogy legkedveltebb menzás ételek listája, akkor alighanem az élvonalban végezne. Mégis melyik gyerek ne falná be örömmel a puha, édes tésztát, amit már félig eláztatott a finom csokoládészósz? A legnagyobb gond az volt vele, hogy ebből sajnos nemigen lehetett repetázni. 

Frankfurti leves

Egy olyan leves, amelyben krumpli, káposzta, és felkarikázott virsli van? Egyesek szerint bizarr, mások szerint isteni. No és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik ugyan nem rohantak ki a menzáról, amikor meglátták hogy ez az ebéd, de csak a virsliszeleteket kanalazták ki belőle.(X)