Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban

Hírek2022. ápr. 1.MTI

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután a szektor teljesítményére jelentősen rányomták a bélyegüket a Kínában a múlt hónapban kialakult, újabb koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári 50,4 pontról 48,1 pontra csúszott vissza márciusban. Ez az adat a legnagyobb ütemű zsugorodást jelezte 2020 februárja óta. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők 50,0 pontot jósoltak, vagyis a növekedés lassulására számítottak csupán.

A termelés a februári, enyhe bővülést követően márciusban ismét visszaesett. A zsugorodás mértéke ráadásul a legnagyobb volt az elmúlt 25 hónapot nézve. A felmérésben részt vevő vállalatok arról számoltak be, hogy a járvány elleni intézkedések gyakran fennakadásokat okoztak az üzemeltetésben és a beszerzésben, valamint gyengítették a keresletet.

Az új megrendelések állományának részindexe 2020 februárja óta a legmeredekebb ütemben csökkent. A belföldi és külföldi kereslet egyaránt visszaesett, az új exportmegrendelések állománya ráadásul az elmúlt 22 hónap legalacsonyabb szintjére mérséklődött. A válaszadók a kereslet megcsappanását a járvány és a szállítási nehézségek mellett az ukrajnai háborúból fakadó piaci bizonytalansággal indokolták.

A foglalkoztatottság részindexe emelkedett márciusban, a növekedés mértéke azonban enyhe volt.

A beszerzési kiadások gyorsuló ütemben nőttek a múlt hónapban, az infláció ráadásul a legmagasabb volt az elmúlt öt hónapot tekintve. A növekvő kiadásaikat a vállalatok részben a vevőikre terhelték át: a termelői árak tavaly október óta a legnagyobb mértékben emelkedtek.

Az üzleti várakozások részindexe márciusban az elmúlt három hónap legalacsonyabb szintjére ereszkedett. A feldolgozóipari kis- és középvállalatok nehézségekre számítanak a járvány, valamint az ukrajnai háború miatti bizonytalanságokból és a meredeken növekvő költségekből eredően. A következő egy év kilátásait illetően mindazonáltal jellemzően bizakodást fejeztek ki a vállalati bővítésekkel és a járvány megfékezését követő világgazdasági helyreállással kapcsolatban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy vélekedett: a kínai döntéshozók számára kihívást jelent a járvány elleni intézkedések precízebbre hangolása annak érdekében, hogy egyensúlyt teremtsenek a lakosság és a közegészség védelme, valamint a termelés és a mindennapi élet rendjének fenntartása között. A szakértő szerint hangsúlyt kell fektetni a kulcsfontosságú ágazatok, valamint a kis- és mikrovállalatok támogatására a piaci várakozások stabilizálása érdekében.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön adta ki a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A márciusi hivatalos feldolgozóipari BMI 49,5 ponttal szintén a teljesítmény visszaesését jelezte.