Oroszország elindítja a saját Instagramját – így néz ki a Rossgram

Tech2022. ápr. 1.B.F.

Oroszország új közösségi platformot indít Rossgram néven, miután az Instagramot betiltották az országban. A Rossgram megjelenésében igencsak hasonlít az Instagramra, utóbbi rendkívül népszerű volt az országban és számos bloggernek, valamint kisvállalkozásnak volt az elsődleges bevételi forrása.

Az orosz fejlesztők Rossgram néven dobják piacra az Instagram-klónt, miután az ismert amerikai képmegosztó alkalmazást betiltották az országban. A Rossgram elvileg március 28-án indult el, először a befektetők és a szponzorok számára érhető el, majd a bloggerek és más felhasználók előtt is megnyílik – írja az Insider.

Az alkalmazás társalapítója, Alexander Zobov, és társa, Kirill Filimonov, valamint a fejlesztői csapat

már készen állt az események ilyen fordulatára, és úgy döntöttek, hogy élnek a lehetőséggel: létrehozzák a honfitársaik által kedvelt népszerű közösségi hálózat orosz megfelelőjét

– számolt be róla a társalapító a VKontakte közösségi platformon.

A Rossgram dizájnja nagyon hasonlít az Instagraméhoz – a logótól kezdve egészen a színekig.

Elmondásuk szerint a platform egy új közösségi hálózat lesz, amely ismerős és könnyen kezelhető felülettel rendelkezik, valamint számos funkció lesz rajta elérhető.

Forrás: rossgram.ru

Az Instagram rendkívül népszerű volt Oroszországban, számos kisvállalkozás és blogger fő bevételi forrásának számított.

Március 14-től azonban betiltotta a Facebookot és az Instagramot Oroszországban egy moszkvai bíróság, miután anyacégüket, az amerikai Meta Platforms IT-óriásvállalatot "szélsőségesnek" minősítette. Az orosz főügyészség követelése nyomán meghozott ítélet azonnal hatályba lépett.

A hír hallatán több orosz influencer is olyan videókat posztolt az Instagramra, amelyekben sírva intenek búcsút a több millió követőjüknek.

Oroszország egyébként már korábban is blokkolta a Facebookot, mert a közösségi médiaszolgáltató letiltotta az orosz médiához történő hozzáférést, az Instagramhoz történő hozzáférést pedig azt követően korlátozták, hogy a Meta közölte: lehetővé teszi a közösségi média ukrajnai felhasználói számára, hogy erőszakra buzdító üzeneteket osszanak meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és az általa február 24-én Ukrajnába vezényelt orosz csapatok ellen.

Oroszországban számos nyugati márka másolata látott napvilágot az utóbbi időben, mivel rengeteg vállalkozás kivonult az országból. Például a McDonald’s-ot elvileg az orosz Ványa bácsi gyorsétterem váltja majd.