Von der Leyen beismerte, az első negyedévben nem lesz elég oltóanyag

Hírek2021. feb. 4.euronews - Zsíros Sándor

Az Európai Parlament frakciói előtt, zárt ajtók mögött magyarázkodott Ursula von der Leyen az Európai Bizottság vakcinabeszerzései miatt. Az euronews értesülései szerint a politikus elismerte, az első negyedévben nem lesz elég oltóanyag és kitért arra is, nem szabad megismételni az eddig elkövetett hibákat. A nyár elejéig 8,8 millió dózis uniós vakcina érkezhet Magyarországra, a jelenlegi oltóanyagokkal ez 4,4 millió ember beoltására lehet elég.

Ursula von der Leyen videóhívással jelentkezett be az Európai Parlament meghatározó politikai csoportjainak ülésére még kedden. A cél a résztvevők szerint az volt, hogy csökkentse a bizottság presztizsveszteségét a vakcinabeszerzési ügyben - olvasható az euronews hírportálon.

Bár a beszámolók zárt ajtók mögött zajlottak, sajtóértesülések szerint Ursula von der Leyen elismerte, hogy az év első felében várt százmillió dózis "nem elég". Viszont áprilistól kezdve a második negyedévben már legalább 300 millió adagra számítanak.

"Tudom, hogy nagyon sok nehézség van, az út nagyon rögös és napi szinten kell megoldjuk a problémákat. De úgy gondolom, ha az év végén visszatekintünk majd, kiderül, hogy helyes volt a folyamat. Nyilvánvalóan voltak hibák, amiket nem szabad megismételnünk. Épp ezért koncentrálok arra, hogy felvegyük a harcot a vírus új mutáció ellen."

- mondta Ursula von der Leyen, és ígéretet tett arra, hogy rendszeresen tájékoztatja majd az Európai Parlament tagjait az oltóanyagbeszerzésről.

Von der Leyen ismertette az európai vakcinarendelések menetrendjét is. Eszerint a januári 18 millió után februárban 35 millió, márciusban 55 millió darab érkezik. Ez az első negyedévre kicsivel több, mint százmillió dózist jelent. A második negyedévben pedig már 300 millió dózis érkezhet.

A becsléseink szerint, ha az elosztás lakosságarányosan történik a tagállamok között, akkor ez Magyarország számára áprilisig 2 millió 363 ezer dózist jelent. Áprilistól július elejéig pedig további 6,5 millió dózis oltóanyag jutna Magyarországra.

A jelenleg jóváhagyott vakcinák mindegyikéből két dózis kell a védettséghez, ezért ha csak ezekkel számolunk, nyárig 4,4 millió ember beoltására elegendő oltóanyag jöhet a brüsszeli programból. Ez önmagában a felnőtt lakosságra vetítve sem elég a nyájimmunitás eléréséhez.

Az unióban eddig háromféle oltóanyagot engedélyeztek, de sok tagállam panaszkodik a beszerzés lassúságára. Közülük Magyarország elsőként az unió programon kívülről, Oroszországból és Kínából is rendelt oltóanyagot. Ezeket a szereket nem engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség, ezért a teljes felelősség Magyarországot terheli a használatukért.