Az otthoni munka 30 százalékkal rontotta az alkalmazottak teljesítményét

HR2020. máj. 16.Növekedés.hu

A koronavírus miattiotthoni munkaégzés jelentősen rontott az alkalmazottak hatékonyságán - olvasható a radio.cz hírportálon. A Moore Czech Republic tanácsadó cég által készített tanulmány szerint az otthon dolgozók teljesítménye az első hónapban körülbelül tizedével, két hónap múlva 30 százalékkal csökkent.

Az elemzés megállapítja azt is, hogy az otthoni munkavégzés növeli a kibertámadások veszélyét. A biztonsági kockázatok miatt sok alkalmazott nem kezelhet érzékeny adatokat és nem bonyolíthat lakásából bizalmas tartalmú telefon-beszélgetéseket.

Az ügyfeleink körében gyűjtött tapasztalatok azt mutatják, hogy március folyamán az alkalmazottak termelékenysége mintegy 10 százalékkal esett vissza. Bár arra számítottunk, hogy kialakul egy normálisnak tekinthető otthoni munkavégzési gyakorlat, a hatékonyság áprilisban tovább esett

mondta Petr Kymlička elemző.

A termelékenység csökkenésének egyik oka, hogy az otthoni körülmények nem minden alkalmazott számára megfelelőek. A közigazgatásban dolgozók jelentős hányada munkafeladatait otthonról nem tudja megoldani, mert lakásából egy sor szükséges adathoz nem fér hozzá.

A tanulmány megállapítja, hogy az otthoni munkavégzés az alkalmazottak számára csak rövid távon jelenthet hatékony megoldást, hosszú időszakok tekintetében nem bizonyul fenntarthatónak. Mi több, az új munkamódszerekhez történő alkalmazkodás egy vállalat számára több évet vehet igénybe

 vélte a szakértő.

Az Eurostat által közzétett legfrissebb adatok szerint a koronavírus-válságot megelőzően a csehek mintegy 4,6 százaléka dolgozott otthon. Ez elmarad az EU átlagától és jóval alacsonyabb, mint a szomszédos Ausztria esetében, ahol ez az érték 9,9 százalék.

Lukáš Kovanda közgazdász, a kormány gazdasági tanácsadó szervezetének, a NERV-nek egyik tagja szerint a rendszeresen vagy időnként otthonról dolgozók száma a koronavírus-válság eredményeként a jövőben valószínűleg növekedni fog.