Olaszország 500 eurós támogatást biztosít új kerékpár vásárlásához

Hírek2020. máj. 17.Növekedés.hu

A városokban élő olaszok akár 500 euró (közel 180 ezer forint) állami támogatást kaphatnak új kerékpár megvásárlására, olvasható a thelocal.it hírportálon. A kezdeményezés része annak a törekvésnek, hogy a koronavírus lezajlását követően a tömegközlekedést kiegészítő, környezetbarát alternatívát találjanak.

Annak az ösztönző csomagnak a keretében, amely célja Olaszország „újraindítása”, az 50 ezer főnél nagyobb városok lakosai visszaigényelhetik a megvásárolt kerékpár árának 60 százalékát, legfeljebb 500 eurót.

A támogatás elektromos kerékpárokra, rollerekre, mopedekre, egykerekűekre és Segway járgányokra, „egyéni használatra alkalmas mobilitási szolgáltatásra” terjed ki, kivéve az elektromos autókat. A támogatás igénylésére személyenként egy alkalommal, ez év december 31-ig, a megvásárolt eszköz számlájának bemutatása alapján van lehetőség.

A kormány támogatni tervezi azokat is, akik az idei évben lemondanak a személyautó vagy a motorkerékpár használatáról és azokat fenntartható járművekkel, illetve tömegközlekedéssel helyettesítik.

A program annak az átfogó „Újraindítási rendeletnek” a része, amelyet a közelmúltban tettek közzé. Az intézkedések között szerepel a kerékpársávok kiterjesztése és olyan forgalomszabályozási megoldások bevezetése, amelyek révén a közlekedési lámpák elsőbbséget biztosítanak a kerékpárosok számára.

Milánó már korábban bejelentette, hogy városközpontjának útjait át fogja alakítani. Új kerékpársávok létesítésével, a járdák kiszélesítésével és a sebességhatárok csökkentésével mintegy 35 kilométert tesz könnyebben járhatóvá kerékpárosok és gyalogosok számára.

Felgyorsítja a kerékpársávok kiterjesztésére irányuló terveinek megvalósítását Róma is. Első lépésként a központon kívül fekvő lakóövezetekben újabb 25 kilométernyi utat épít.

Olaszország legmerészebb kerékpárhasználatra ösztönző kezdeményezései az eddigiekben Bari és Puglia városaiban születtek, ahol a városi tanács kilométerenként 20 eurócentet (mintegy 71 forintot) fizet a kerékpárral munkába vagy iskolába járók számára.