Hogyan lehet továbbtanulás nélkül is sokat keresni?

HR2018. nov 16.Növekedés.hu

Lehetséges-e magas fizetést elérni egyetemi végzettség nélkül? A kérdés Németországra vonatkozik és úgy tűnik, hogy bizonyos, felsőfokú képzettséget nem igénylő szakmák egyenrangúak a diplomás szakmákkal, ha le azért nem is körözik őket.

Banki szakmák

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Gehalt.de internetes portál adatai alapján nézett utána a kereseti lehetőségeknek. Két olyan szakmát emeltek, ki, amely ugyan a hagyományos értelemben vett diplomát nem igényel, de az érettségin túl 2,5-3 éves tanfolyam elvégzése a feltétele: ezek a banki ügyintéző és a fontosabb banki ügyfelek számláit kezelő tisztviselő (Key Account Manager). Ők 38-40 ezer eurót kereshetnek éves szinten, miközben a diplomás banki alkalmazottak ugyanekkora fizetést kapnak.

Ahol az eladás számít

A fentieken kívül a biztosítási szakmában, valamint a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmében, marketing területen lehet könnyedén elérni azt a jövedelmet, amit kezdő diplomások szoktak, ebben az esetben nagyjából 36 ezer eurót. A dolog persze érthető is ezeknél a szakmáknál: aki jó eladási eredményeket ér el, az boldogul bennük jól, vagyis valamilyen szinten ügynöki tevékenységnek tekinthetők, még ha magasabb szinten is.

És a szerény jövedelmű szakmák

A lap ugyanakkor megemlíti azokat a szakmákat is, ahol jóval szerényebbek a jövedelmek, lényegében az egyébként alacsonynak nem mondható minimálbér környékén mozognak (ez Németországban 8,84 eurós órabér, ami havi 1500 euró). A kozmetikusok 21 800 eurót kapnak, valamint a fodrászok és a pincérek tartoznak még ebbe a kategóriába.