Hogyan lehet továbbtanulás nélkül is sokat keresni?

HR2018. nov 16.Növekedés.hu

Lehetséges-e magas fizetést elérni egyetemi végzettség nélkül? A kérdés Németországra vonatkozik és úgy tűnik, hogy bizonyos, felsőfokú képzettséget nem igénylő szakmák egyenrangúak a diplomás szakmákkal, ha le azért nem is körözik őket.

Banki szakmák

A Frankfurter Allgemeine Zeitung a Gehalt.de internetes portál adatai alapján nézett utána a kereseti lehetőségeknek. Két olyan szakmát emeltek, ki, amely ugyan a hagyományos értelemben vett diplomát nem igényel, de az érettségin túl 2,5-3 éves tanfolyam elvégzése a feltétele: ezek a banki ügyintéző és a fontosabb banki ügyfelek számláit kezelő tisztviselő (Key Account Manager). Ők 38-40 ezer eurót kereshetnek éves szinten, miközben a diplomás banki alkalmazottak ugyanekkora fizetést kapnak.

Ahol az eladás számít

A fentieken kívül a biztosítási szakmában, valamint a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmében, marketing területen lehet könnyedén elérni azt a jövedelmet, amit kezdő diplomások szoktak, ebben az esetben nagyjából 36 ezer eurót. A dolog persze érthető is ezeknél a szakmáknál: aki jó eladási eredményeket ér el, az boldogul bennük jól, vagyis valamilyen szinten ügynöki tevékenységnek tekinthetők, még ha magasabb szinten is.

És a szerény jövedelmű szakmák

A lap ugyanakkor megemlíti azokat a szakmákat is, ahol jóval szerényebbek a jövedelmek, lényegében az egyébként alacsonynak nem mondható minimálbér környékén mozognak (ez Németországban 8,84 eurós órabér, ami havi 1500 euró). A kozmetikusok 21 800 eurót kapnak, valamint a fodrászok és a pincérek tartoznak még ebbe a kategóriába.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.