A legsikeresebb vállalkozók kezdeti kudarcai, amiből tanultak

Hírek2018. nov. 16.Növekedés.hu

Kudarcba fulladt üzleti vállalkozások, tévedések és elutasítás – még a legsikeresebb üzletembereknek is számos kudarccal kellett szembe nézniük, mielőtt befutottak volna.

Összegyűjtöttünk hat sikeres üzletembert, akiknek pályájuk elején több kudarccal is meg kellett küzdeniük, mire a siker felé vezető útra léptek.

Bill Gates

Jóval a Microsoft sikere előtt Gates kudarcot vallott nemcsak az egyetemmel, de az első vállalkozásával is. Pár év elteltével otthagyta a Harvard jogi karát, ráadásul a barátjával alapított Traf-O-Data nevű vállalkozásuk is megbukott. A kudarc azonban nem tántorította el, nem sokkal később felépítette a világ legnagyobb szoftvercégét.

J.K Rowling

J.K Rowling sokadjára találta csak meg azt a könyvkiadót, amely hajlandó volt kiadni a Harry Potter sorozatot: 12 kiadó utasította el a kéziratát, ráadául egyedülálló anyaként kellett boldogulnia. Azóta több mint 450 millió példányt adott el a varázslótanoncról szóló történetből.

Evan Williams

A Twitter alapítója sem volt mindig szerencsés az üzleti életben: korábban el szeretett volna indítani egy podcast felületet, az Odeot. Még azelőtt megbukott az ötlet, hogy elkezdődhetett volna, ugyanis a kezdés dátuma egybeesett az Apple iTunes megjelenésével.

Colonel Sanders

Colonel Sanders, a Kentucky Fried Chicken (KFC) alapítója évekig kereste Amerika-szerte azt a céget, amely vállalta volna, hogy nagy mennyiségben elkészíti a csirkéjét a híres receptje alapján, több mint ezer alkalommal utasították el. Közel 70 éves volt, mire megalapította saját étteremláncát, pár év alatt több mint 3500 étterme nyílt.

Walt Disney

A világ leghíresebb rajzfilm-készítőjének, Walt Disneynek pályája kezdetén nem volt semmije, kifejezetten szegényen élt, a karaktereit pedig mások engedély nélkül használták, ráadásul a cég is többször csőd közeli állapotba került.

Jeff Bezos

Még mielőtt az Amazon az egyik legsikeresebb céggé nőtte ki volna magát, Bezos több üzleti vállalkozásba is belekezdett, és bele is bukott. Egyik ilyen egy online vásárlási oldal, a zShops lett volna, amelyet végül nem sikerült megvalósítania. Ám később a zShops alapelveit használta fel az Amazon Marketplace kialakításakor.