Jó eredményeket hozott a Nyári diákmunka program  

HR2022. okt. 8.Növekedés.hu

A tanulók, hallgatók több mint háromnegyede és tízből kilenc foglalkoztató értékelte kedvezően a tíz éve futó kezdeményezés 2022-es fordulójának tapasztalatait.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) felmérése szerint a diákok általános elégedettsége 4, a munkaadóké 4,7 pontot ért az ötfokú skálán.Az idén közel 3 milliárd forintos kormányzati támogatás több mint 26 ezer fiatalt juttatott szja-mentes szünidei pénzkeresethez - tájékoztat a minisztérium.

A Nyári diákmunka programba regisztrálók júliusban és augusztusban dolgozhattak önkormányzatoknál, a turizmus-vendéglátásban vagy a mezőgazdaságban.

A helyhatóságok számára legfeljebb két hónap időtartamra teljes egészében megtérítették a legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás után fizetett bért.

A cégeknél maximum napi 8 órás foglalkoztatás volt támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalta át.

A munkaadóktól összesen 6351 kérelem érkezett be nyári diákmunkások alkalmazására, az igénylések 98 százaléka eredményezett szerződéskötést. A nappali tagozatos 16-25 évesek négyötöde önkormányzatoknál, hivatalsegédként talált munkaalkalmat. Több mint ötezren vállalkozásoknál enyhítették a nyári többletterhelést a mezőgazdasági és idegenforgalmi főszezonban. A program a keleti országrészben, Borsod, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben vonzotta a legtöbb érdeklődőt.

A szakminisztérium felmérése szerint a vakáció idején dolgozók 90 százaléka rendben lévőnek találta a munkakörülményeket.Közel kétharmaduk elégedett volt a jövedelmével, több mint felük jövőre is tervezi, hogy szervezett diákmunkával gyűjt majd zsebpénzt.

A foglalkoztatók még lelkesebbek, a programot és hozzáállásuk, terhelhetőségük alapján a tanulókat is jelesre osztályozták. 89 százalékuk készül úgy, hogy azonos feltételekkel 2023 nyarán ismét felvesz diákmunkásokat. Hat megyében minden idei munkaadó azt jelezte, hogy jövőre újrázna.