Milyen humánerő-kihívásokkal küzdenek a kkv-k?

HR2019. jan 23.Növekedés.hu

Jelentős az aggodalom a kkv szegmens munkaerőpiac keresleti oldalán: bevallottan nehéz minőségi munkaerőt találni és legalább ilyen nehéz azt megtartani. Az automatizálás és a feladatok kiszervezése is gondot okoz a kis- és középvállalkozásoknak, melyeknek jelentős része számol a létszámbővítésen túl vezető- és tulajdonosváltással is. A jelenkori elvándorlás azonban az utódlást is nehezíti – ez derült ki az UniCredit és az Inspira közös, magas üzleti potenciállal bíró kkv-kat célzó kutatásának* HR vonatkozású adataiból.

A cégek fele létszámbővítésre készül

A megkérdezett vállalkozásoknak csaknem fele, a családi vállalkozások 47%-a tervez létszámbővítést, ennek forrása azonban sokszor bizonytalannak tűnik. Sok nyitott pozíció hosszú hónapokon át nyitott marad – a vállalatvezetők a minőségi munkaerő megtalálását tartják a legnehezebb feladatnak. A munkaerőhiányt jellemzően hosszabbított munkaidővel, túlórákkal, szabadidőben vagy hétvégén történő munkavégzéssel próbálják ellensúlyozni, és hozzáteszik, hogy rendkívül nehéz a helyzetük, mert egy kisebb családi cég esetében nincs kinek kiszervezni a munkát.
Létszámbővítésre emiatt a családi vállalkozások 64%-a készül a következő 5 évben, és csökkenésre, a cég létszámbeli karcsúsodására egyikük sem számít.
A nem családi vállalkozások náluk is jelentősebb mértékű munkaerőhiánnyal küzdenek. A szükséges munkák elvégzését ők hosszabb vállalási, teljesítési határidőkkel, illetve bizonyos munkák kiszervezésével taktikázzák ki, de a saját munkaerő túlhajszolásától inkább tartózkodnak, mivel vannak más eszközök, amellyel a kapacitáshiány első körben kezelhető – ők tehát kevésbé kiszolgáltatottak, mint a családi vállalkozások. A nem családi cégek 40%-a számol a következő öt évben létszámbővüléssel, csökkenésre pedig csak 5%-uk gondol.

Kiszervezni a munkát – átmenetileg?

Míg a családi vállalkozások inkább új, fizikai (42%) vagy szellemi (44%) munkakör létesítésében gondolkodnak, addig a nem családi vállalkozások átmeneti jelleggel szeretnének munkaerőt kölcsönözni (40%), munkát és feladatot kiszervezni (39%) és bizonyos munkaköröket gépesített megoldásokkal helyettesítenének (29%). A nagyobb árbevételű cégeknél (701-1500 MHUF) kevéssé jellemző, hogy átmeneti jelleggel kölcsönöznek munkaerőt (12%), a kisebb árbevételű (51-700 MHUF) kkv-knak viszont 37%-a tervezi, hogy egyes munkákat kiszervez, vagy hogy egyes pozíciókat átmeneti jelleggel tölt csak be. A kkv-k mindegyikére igaz, hogy a legnagyobb igény a minőségi szellemi és fizikai munkaerő megtalálására van, ezt a feladatot a cégvezetők nagy kihívásnak élik meg.

Nehéz hosszú távon megtartani a munkaerőt

A munkaerőhiány mellett a legnagyobb nehézséget a minőségi munkaerő megtartása jelenti.
Nem minden a juttatás és a bónusz, a dolgozók a kellemes munkahelyi légkört, a modern környezetet, a közösségi programokat, csapatépítőket is igénylik és értékelik.
Nagy hangsúly van a munkavállalók hosszú távú szakmai fejlődésén is, de egy magasan képzett fiatal ma már nem vár éveket arra, hogy előrébb jusson, 1-2 éven belül szeretne feljebb lépni a ranglétrán. A rugalmas munkaidőkeretek, a távmunka, a céghez tartozás és a cég sikereiben való aktív részvétel, de legfőképpen a folyamatos szakmai visszajelzés az, ami hosszabb távon maradásra bírhatja a dolgozókat.

Sok cégnél sürgető kérdés a vezetőváltás

A tulajdonos- és vezetőváltásban leginkább érintett szegmens a családi kis- és középvállalatoké.
A jól menő családi vállalkozások 31-% gondolja úgy, hogy cégénél 5-10 éven belül változás lehet a tulajdonosi körben, 36%-uk pedig vezetőváltással is számol.
Jellemzően nem értékesíteni, hanem családtagnak vagy rokonnak szeretnék átadni (66%) a cég vezetését, de a tapasztalat azt mutatja, hogy az egyenes generációváltás a külföldön tanuló fiatalok nagy száma okán nem mindig tud zökkenőmentesen megvalósulni, előfordul, hogy a következő generáció nem jön haza vagy más területen helyezkedik el. A nem családi vállalkozások kevésbé érintettek, csak 18%-uk számol 5-10 éven belül tulajdonos- illetve vezetőváltással. Ők a cég egyik munkatársában, vagy külső személyben látják cégük új igazgatóját vagy tulajdonosát. 

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.