Újra ketyeg az időzített kötvénybomba Olaszországban

Hírek2019. jan. 23.Növekedés.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) gazdaságélénkítő kötvényvásárlási programjának befejezése ismét a csőd szélére sodorja az olasz bankrendszert. Az olasz Mario Draghi, az EKB első embere egyszer már megmentette szülőhazáját a csődtől. Az EKB államkötvény vásárlási programja, amelynek célja az eurozóna gazdaságának élénkítése volt kihúzta a kátyúból az olasz bankrendszert. Igaz, a gazdasági növekedésen nem sokat segített - még az ultra-alacsony központi banki kamatszint sem. A központi bank a program során 365 milliárd euró értékű olasz állampapírt vásárolt meg.

Az olasz államadósság a GDP 130 százaléka körül van, a német a GDP 60 százaléka. A két ország azonban mégis nagyjából hasonló kamaton finanszírozza magát. Ennek hátterében az EKB kötvénykereslete és monetáris politikája állt. 
Az ultra-alacsony jegybanki kamat lehetővé tette, hogy az olasz bankok olcsón jussanak finanszírozáshoz, igaz ennek ára az volt, hogy a hagyományos hitelezési tevékenységen elérhető profit is eltűnt. Hiába szívott fel azonban az EKB irdatlan összegű olasz állampapírt, az olasz bankok eszközei között továbbra is 10 százalékos részarányt képviselnek az állami adósságlevelek. Ez körülbelül háromszor olyan magas ráta, mint az eurozóna átlaga. Az EKB keresletének megszűnte nyomán ismét fellángoltak a piaci aggodalmak az olasz költségvetés finanszírozhatósága körül. Ez azért fontos, mert a britek kilépésével Olaszország lesz Németország és Franciaország után az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága. Így egy olasz államcsőd - vagy annak fenyegető veszélye - kevésbé rossz esetben csak az euró árfolyamának drasztikus gyengülését, rosszabb esetben az egész eurozóna megroggyanását idézheti elő. Az év elején drasztikusan emelkedett az olasz papírok hozama, ami azt jelenti, hogy a piac csak lényegesen drágábban hajlandó finanszírozni az állami költekezést. Az olasz bankrendszer ismét bajban van. Pontosabban eddig is bajban volt, csak az ultra alacsony EKB kamatszint és a jegybanki kötvényvásárlások elkendőzték a problémát.
A nem teljesítő hitelek aránya a 2015 végi csaknem 17 százalékról 10 százalék alá süllyedt. Ez azonban még mindig nagyon magas. 
Draghi abban bízott, hogy az EKB által kínált mentőövet a déli tagállamok arra használják fel, hogy átalakítsák költségvetéseik struktúráját. Ez azonban nem történt meg, az olasz büdzsé ma is pontosan ugyanolyan ramaty állapotban van, mint évekkel ezelőtt. Az új populista kormány világosság tette azt, amit eddig is lehetett tudni: az olasz társadalom egész egyszerűen nem hajlandó elfogadni a költségvetés átalakítását. Így az államadósság rövid távú csökkentése - főleg megszorító intézkedésekkel - teljesen valószínűtlen. A 2010-es eurozóna válságban bevezetett reformprogramtól az akkori kormány körülbelül három perc alatt hátrált vissza. Ők is tudták, hogy az olaszok torkán lehetetlen lenyomni a költségvetési fegyelmet. Ez olyan adottság, amelyet úgy tűnik egész egyszerűen el kell fogadni. A mostani piaci turbulencia, az olasz államadósság finanszírozásának megdrágulása az egyetlen valós kényszerítő erő, ami valamelyest kordában tarthatja az itáliai állami pénzügyeket. S lássuk be, ez végül is valahol rendben is van. Egy olasz soha nem fogja elfogadni, hogy egy német, vagy egy francia diktáljon neki. Főleg abban, hogy költsön kevesebbet. Ezt egyébként annak idején Mario Draghinak is el kellett volna fogadnia - fel kellett volna ismernie. Az EKB pénzügyi mentőöve ugyanis eltérítette a pénzintézeteket eredeti funkciójuktól. Valaha azért jöttek létre a bankok, hogy pénzt váltsanak, s ezen pénzt keressenek. Hogy a betéteket hitelekké konvertálják, s ezen pénzt keressenek. A bankrendszer azonban felhagyott ezzel a tevékenységgel, s az elmúlt években főleg azzal foglalkozott, hogy a jegybanki politikából miként tudna némi extra profitot kinyerni - túl azon, hogy a gazdasági lanyhulás miatt nem teljesítő hiteleket leírta. Lefelé tartó spirál ez, amelynek nem látszik a vége. Nem lesz gyors összeomlás, és ebből egy egészségesebb szerkezetben való fellendülés, ellenkezőleg: elhúzódó, poros, szürke, keserves adósságválságra lehet számítani a következő időszakban.