Nehezen indul a hét? Hat tipp hétvégére, hogy produktívabb legyél hétfőre

HR2019. ápr. 6.Növekedés.hu

Hat hétvégi szokás segíthet abban, hogy minél hatékonyabbak legyünk hétköznap a munkahelyünkön. A sikeres emberek legtöbbje ugyanis ezt teszi hétvégén. A listát egy amerikai újságíró állította össze, aki több száz, szakmájában befutott emberrel készített interjút.

Benjamin Spall amerikai újságíró – aki társszerzője az Amazon által 2018-ban az év egyik legjobb üzleti könyvének választott, A reggeli rutinom: Miként kezdik inspiráltan a napot a sikeres emberek című kötetnek – az elmúlt öt évben több mint 300, a maga szakmájában sikeres emberrel, köztük cégvezetőkkel, olimpikonokkal, művészekkel, egyetemi tanárokkal készített interjút. Az derült ki, hogy nagy részük jellemzően odafigyel erre a hat dologra a hétvégén, hogy minél jobban bírja a gyűrődést a hétköznapokban. A CNBC által ismertetett hat pont a következő:

1. Hozd be az alváshiányodat!

Nem tudod folyamatosan a legjobb formáját hozni, ha nem alszol eleget. A Spall által meginterjúvolt sikeres emberek átlagosan 7 óra 29 percet alszanak. Bill Gates vagy Jeff Bezos is azt mondták, hogy legalább hét óra alvásra van szükségük átlagban. Ha azonban az embernek sürgős, határidős munkája van, amely gyakran megköveteli, hogy éjszakáig benn legyen az irodában, akkor igen nehezen lehet megvalósítani a hét és fél órás alvást. Ha a hétköznapokon nem sikerül eleget aludnod, akkor a hétvégét használd arra, hogy feltöltsd az akksijaidat. Persze abból nem ajánlatos rendszert csinálni, hogy hétköznap öt órákat alszunk, hétvégén meg tizenkettőt. Mindenestre, ha hétvégén pár órával többet tudunk aludni, már sokat tettünk magunkért.

2. Legyél a szeretteiddel!

Sokan bűntudatot éreznek amiatt, hogy a munkahelyi hajtás miatt hétköznapokon alig vannak együtt a családjukkal. A hétvégét ezért érdemes úgy alakítani, hogy az főként a családról szóljon, ami segít helyreállítani a lelki egyensúlyunkat, illetve a családi békét is. Persze, könnyen előfordul, hogy egy határidős munka miatt hétvégén is le kell ülni a géphez. Ilyenkor érdemes ezt szombat reggelre időzíteni, hogy ne nyomasszon minket egész hétvégén az elvégzendő feladat.

3. Gondold át előre a hetedet!

A legtöbb sikeres ember már hétvégén átgondolja, mire fókuszál majd a következő héten a munkájában. Ehhez akár elég annyi is, hogy vasárnap este tíz percet szánunk arra, hogy áttekintjük naptárunkat, mi vár ránk a következő héten, és melyik feladatra miként kell majd felkészülnünk. Így a hétfő reggel nem a kapkodással indul.

4. Szánj időt arra, ami feltölt!

A hétvége jó alkalom arra, hogy végre azzal foglalkozhassunk, ami igazán feltölt minket. Lehet ez egy különös hobbi, valamilyen sport, kirándulás, vagy egy jó könyv olvasása. Az is sokat adhat, ha végre ráérősen, és nem sietve reggelizünk.

5. Ne hagyj sok házimunkát, ügyintézést a hétvégére!

A legtöbb sikeres ember egyik jellemzője, hogy nem hagyják, hogy a hétvégéjük főként a házimunkáról vagy bármilyen ügyintézésről szóljon. Megpróbálják úgy alakítani a hetüket, hogy ezekből minél többet már hétköznap elintézzenek, és így csak pár apró dolog maradjon a hétvégére. A heti nagy bevásárlást például egyszerűen lehet az egyik hétköznapra ütemezni.

6. Adj időt magadnak az önreflexióra, meditálásra!

A hétvég jó lehetőséget kínál arra, hogy egy kis időt azzal töltsünk, hogy átgondoljuk dolgainkat, kicsit magunkba nézzünk, akár meditáljunk. Ez segíthet a munkahelyi célok elérésében is. A Harvard Egyetem egyik elemzése szerint azok, akik esténként 15 percet töltenek azzal, hogy átgondolják, mi történt velük aznap, milyen tanulságai volt napjuknak, 23 százalékkal jobban teljesítenek munkahelyükön azokkal szemben, akiknél nem épült be napjaikba ez az esti rutin. Más tanulmányok is arra mutattak rá, hogy ez a pár perces gyakorlat boldogabbá, produktívabbá és kevésbé kiégettebbé teszi az embereket.