Ön pénzügyes? - Veszélyben az állása

HR2019. szept. 27.D.J.

A taxisok és a pénzügyi tanácsadók munkáját komolyan veszélyeztetik a robotok.

Ma már köztudomású, hogy a robotika előretörése miatt az üzemekben a gépek elkezdték kitúrni az emberi munkaerőt. A mechanikus dolgozók előnyei jól ismertek: nem tartanak ebédszünetet, nem mennek betegszabadságra, a céget nem fogják otthagyni csak mert a konkurens többet fizet. A dolgukat fáradhatatlanul és precízen végzik, mindezért pedig fizetést se kérnek. Csak a karbantartásukat kell állni.

A dolgozó gépeket a legnagyobb számban az autóipar vásárolja fel. Bár az ágazat szénája újabban nem áll túl fényesen, a munkába fogott ipari robotok száma elérte a 422 ezret, ami a tavalyi adatokhoz képest 6 százalékos bővülést jelent.

Ám szemben a közhiedelemmel az automatizáció terjedése miatt nem csak a kétkezi munkások állása van veszélyben. Sorra vettünk néhány területet, ahol hamarosan a gépek vehetik át az emberek helyét.

Személy- és áruszállítás

„Attól tartani, hogy az utakat ellepik az önvezető autók, olyan mintha az első ballon felemelkedésekor az emberek elkezdtek volna attól rettegni, hogy sugárhajtású gépek zajától majd nem tudnak aludni” – pár éve még sokat lehetett hallani ehhez hasonló szkeptikus megállapításokat. A friss prognózisok azonban ennél már jóval optimistábbak. A Daimler és a BMW például megígérte: 2025-re már olyan önvezető autóval fognak előrukkolni, amelynek a vezetői székében akár szundíthat is a sofőr.

Az előrejelzések szerint az Európai Unióban 2030-ra az önvezető autók száma elérheti a 27 milliót.

Ha a technológia beérik veszélybe kerülhet a taxisok és az áruszállítók állása. Amerikában az Alphabet egyik leánycége a Waymo már tavaly elindított egy taxi szolgáltatást, amelynél a kuncsaftokat önvezető autók viszik el a célállomáshoz. Igaz a program egyelőre inkább teszt jellegű. A szolgáltatás csak Phoenixben és a Szilícium-völgyben érhető el és egyelőre biztos, ami biztos egy emberi sofőr is ül a kocsiban.

Pénzügyi tanácsadás

A jövőben várhatóan az emberek nem a pénzintézetek öltönyös szakembereitől, hanem a mesterséges intelligenciával megáldott programoktól fognak befektetési tippeket kapni. Emiatt a trend miatt a Bank of America szerint több millió állás szűnhet meg a következő években.

Ami a hazai helyzetet illeti: az MKB például tavaly jelentette be, hogy a privátbanki üzletágában robottanácsadókat fog alkalmazni. Ez egy hibrid modell, tehát a gépek az emberi szakértők munkáját segítik.

Arra már a Világgazdasági Fórum és a Deloitte közös jelentése hívja fel a figyelmet, hogy az intelligens programok a pénzintézeteknél az ügyfelek megtartásában is segíthetnek. Például azzal, hogy a meglévő adatok alapján személyre szabott szolgáltatásokat nyújtanak.

Éttermi kiszolgálás

A CaliBurger nevü amerikai étterem-lánc néhány egységében a húst már robotok sütik. Egy tengerentúli startup a Clinc közben egy olyan csevegőroboton dolgozik, amely átvenné a kiszolgálók helyét.

A jövőben várhatóan egyre több hasonló fejlesztés lát majd napvilágot, mivel a gyors-éttermekben a munkaerőhiány komoly problémának számít. Nem véletlen, hogy a McDonald’s idén három technológiai céget is felvásárolt. Legutóbb az Apprente-t akvirálták. Ez a startup egy olyan mesterséges intelligencián dolgozik, amely képes megérteni az emberi beszédet.

Biztonsági szolgálat

Az Oxford Egyetem egyik kutatása már 2013-ban megállapította, hogy 84 százalék esély van rá, hogy a biztonsági őrök a következő 20 évben elveszítik az állásukat.

A robotőrök fejlesztése terén a legnagyobb sikereket eddig a Knightscope érte el. Ugyan a K5 nevű masinájuk egy bűntény kellős közepén még nem igazán tudja feltalálni magát - hisz pisztolyt nem tud rántani -, viszont tud hang- és videó-felvételeket készíteni. Emellett egy perc alatt akár 1500 rendszámot is tud rögzíteni, így könnyen elkapja a tilosban parkoló autókat. Baj esetén pedig a hatóságokat is értesíti. 

Az emberi személyzetet tehát nem tudja teljesen leváltani, de az alkalmazásával csökkenteni lehet a biztonságiak számát.

Eredetileg arra lett kitalálva, hogy parkolókban illetve bevásárlóközpontokban segítsen fenn tartani a rendet. A 2015-ös debütálása óta olyan cégek rendeltek belőle, mint a Microsoft, a New Yorkban lévő LaGuardia repülőtér vagy az Uber.

A Knightscope-nak időközben több vetélytársa is akadt: köztük találjuk például a Cobalt Robotics-ot, az Aptonomy-t vagy az Otsaw Digitalt. A tapasztalatok szerint egyébként az emberek tartanak a „robot zsaruktól”. Például attól félnek, hogy rögzítik a beszélgetésüket.