Kulcsfontosságú csatát nyert meg az MNB

Elemzések2019. szept. 27.Harsányi Péter

Alacsonyabb lehet a maginfláció a Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzései alapján, miután az eurózóna lassulása fokozatosan elkezdte kifejteni hatását. A magyar gazdaság ennek ellenére nem fékezett le. Az idei évben 4,5 százalékkal növekedhet a GDP, ugyanakkor a mérséklődő export miatt a folyó fizetési mérleg enyhén deficites lehet. Mutatjuk továbbá mennyire drágult az élet a régiós országokban.

Jó döntés volt kivárni

A nyári hónapok elején még nagyon sok piaci szereplő magasabb inflációt prognosztizált, ami miatt szigorúbb monetáris politikát tartottak indokoltnak.

A Magyar Nemzeti Bank ellenben nem indított el egy idő előtti kamatemelési ciklust, mivel a márciusi és júniusi jegybanki előrejelzések alapján az adószűrt maginfláció mérséklődését várta a Monetáris Tanács. Ez be is következett, először a havi adatok mutatták az infláció csökkenését, most pedig a legfrissebb szeptemberi jegybanki prognózisok is alátámasztják a tendenciát. Kulcsfontosságú csatát nyert meg tehát az MNB.

Az eurózóna lassulása tudniillik egyre jobban visszafogja a hazai áremelkedés ütemét az importon keresztül. Az eurózóna maginflációja például újra 1 százalék alá esett, miközben az Európai Központi Bank ismételten lefelé módosította a valutaövezet inflációs pályáját.

Előretekintve, az MNB által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció kissé emelkedhet az elkövetkezendő hónapokban, viszont ezt követően a vártnál gyorsabban visszakorrigálhat a 3 százalékos jegybanki célhoz, és 2021 végéig ott is maradhat.

Ennek fényében elmondható, hogy a monetáris kondíciók továbbra is megfelelőek. A kilátásokat figyelembe véve pedig akár tartósan is fennmaradhat a támogató pénzpolitika.

A friss előrejelzések ráadásul az aktuális forintárfolyam figyelembe vételével készültek, azaz a gyengébb forint miatt nem szabadul el a fogyasztói árindex.

Hogyan alakul az infláció a régióban

A kimagasló hazai GDP növekedésnek, a 10 százalék körüli béremelkedésnek és az alacsony hitelkamatoknak „ára” van, a régióban pillanatnyilag Magyarország rendelkezik a legmagasabb maginflációval. Ezt az alábbi táblázat is mutatja.

éves változás, augusztus

Infláció

Maginfláció

Magyarország

3,1

3,7

Csehország

2,9

2,3

Szlovákia

2,8

2,4

Lengyelország

2,9

2,2

Románia

3,9

3,2

Középtávon ugyanakkor stabilan a 3 százalékos cél közelében alakulhatnak az inflációs mutatók, ezért nincs ok aggodalomra.

A gazdasági szereplők, valamint az állam adósságállománya is gyorsabban leépülhet egy egészséges inflációs környezetben, miközben a támogató monetáris politika hozzájárul a hitelezés felfutásához, az innovatív fejlesztésekhez, és a gyorsabb növekedéshez.

Jelenleg a visegrádi (V4) országok jelentik az EU növekedési motorját: a régió gazdaságának növekedése 2,5 százalékponttal meghaladta az eurozóna bővülését. Így mellesleg nem is csoda, hogy a régiós országok magasabb inflációs mutatóval rendelkeznek, mint az eurózóna átlaga.

Világszerte lazítanak a jegybankok

Ezzel egyidejűleg a nagyobb jegybankok is hatalmasat fordítottak a kormánykeréken. Az Európai Központi Bank (EKB) újraindította az eszközvásárlási programját, és évente 240 milliárd eurót zúdít rá a piacokra. Ezenfelül -0,5 százalékra vágta a betéti kamatlábakat és kedvezményesebbé tette a hitelezési programját is (TLTRO III).

Egy gyors 180 fokos fordulat után már másodjára csökkentett kamatot idén a Fed, mely jelenleg az 1,75-2,00 százalékos sávban áll. A piac további két vágást áraz egy éven belül.

A lazább nemzetközi pénzpolitika érdemben növeli az MNB mozgásterét és egyben csökkenti a szigorítási kényszert is.

Gazdasági növekedés motorjai

Jövőre a lakossági fogyasztás kissé lassulhat, de összességében erős maradhat. A fogyasztást egyaránt támogatja a dinamikus reálbér emelkedés, valamint a magas foglalkoztatottság és hiteldinamika. Utóbbihoz a Családvédelmi Akcióterv keretében elindított babaváró kölcsön is jelentősen hozzájárul.

Várható GDP növekedési pálya

A vállalati beruházások a vártnál kedvezőbben alakulnak, bár kissé mérséklődhetnek a jelenlegi rendkívül magas szintekről. A beruházásokat felfutását segíti a vállalati szektor magas hitelfelvételi dinamikája, több egyedi nagyberuházás, illetőleg az MNB Növekedési Kötvényprogramja is.

Az idei második negyedévében a vállalati hitelállomány közel 17 százalékkal, míg a kkv-szektor hitelállománya 15 százalékkal bővült éves összevetésben.

Az uniós források effektív felhasználása az idei csúcsévet követően fokozatosan csökken, ami az állami beruházások mérséklődését eredményezi 2020-2021-ben. A konzervatív költségvetési céllal összhangban tehát a fiskális politika anticiklikussá válik.

A külső piacok lassulásának következtében az export bővülése lassabb lehet. Emellett számos exportorientált beruházást elhalaszthatnak, aminek hatására csak lassabban bővülhet a külpiaci részesedésünk. A nettó export 2020-tól azonban már pozitív előjellel hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

A magyar gazdaság egyelőre ellenálló a külső lassulással szemben. Az ipar szezonálisan kiigazítva 8,7 százalékkal bővült júliusban.

Ez részben azzal magyarázható, hogy Magyarországon többek között az autógyártók modern és hatékony gyártósorokkal rendelkeznek, valamint a hazánkban gyártott modellek iránt nem esett vissza a kereslet.

Ezenfelül meg lehet még említeni a beruházásbarát gazdaságpolitikát is, ami szintén hozzájárul külföldi nagyvállalat jelenlétéhez.

Figyelembe véve az MNB és az Európai Központi Bank GDP előrejelzésit, a magyar 2 százalékos növekedési többlet 2021 végéig fennmaradhat.

Munkaerőpiac és versenyképesség

Az alacsony munkanélküliségi ráta és a magas foglalkoztatottság miatt korlátozott a képzett munkaerő rendelkezésre állása. Emiatt a hangsúly fokozatosan áttevődhet a termelékenység és versenyképesség fenntartására.

Az MNB ennek érdekében megfogalmazott egy 330 pontos versenyképességi programot.

Folyó fizetési mérleg

A hazai GDP bővülési ütem idén 4,5 százalékos lehet, míg jövőre és 2021-ben 3,3 százalék közelébe mérséklődhet a növekedés. Ezzel összhangban az importigényes beruházások is csökkenhetnek.

A másik oldalon az export növekedés áll, amely a lassabb külső környezet hatására visszafogottabb lehet. Ennek hatására 2021 végéig mínuszos lehet a folyó fizetési mérleg egyenlege. Jó hír azonban, hogy a mélypontot idén érhettük el, az elkövetkezendő években egyre jobban csökkeni kezd a hiány.

A folyó fizetési mérleg hiányának ellenére a külső finanszírozási képesség erős marad, vagyis a nettó külső adósság a vártnak megfelelően 2021 végére gyakorlatilag eltűnhet.

Fontosabb kockázatok

A fontosabb kockázatok nem változtak számottevően az elmúlt negyedévben. Ezek az alábbiak:

  • Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború kimenete
  • a német recesszió veszélye
  • az eurózóna GDP növekedésének megtorpanása
  • a lappangó olasz belpolitikai feszültségek
  • a rendezetlen Brexit veszélye
  • geopolitikai kockázatok (Irán, Dél-kínai tenger, Észak-Korea, Venezuela, Ukrajna stb.)
  • esetlegesen magasabb olajárak, magasabb infláció, alacsonyabb fogyasztás
  • munkaerőhiány, elhúzódó beruházások, szűkülő vállalati profitmarzsok
  • globális szinten magas eladósodottság

MNB előrejelzések most és júniusban