Vendégmunkások Nepálból és Vietnámból

HR2017. okt 5.Növekedés.hu

Már a viszonylag jól fizető romániai cégek is egyre nehezebben találnak megfelelő szakembereket, miután már nem csak informatikusokból és mérnökökből krónikus a hiány, az alacsony szakképzettséget igénylő állások betöltésére is egyre nehezebb embereket találni. A vállalatok igyekeznek ezt az űrt külföldiekkel betölteni: a holland Dutch Trading International például szarvasmarha telepein és tejbegyűjtő állomásain nepáliakat foglalkoztat. Jelenleg 18 nepáli alkalmazottuk van, a romániai átlagbérnek megfelelő, 2500 hozzávetőleg 170 ezer forint fizetéssel. Az egész országban jelenleg mintegy ötezer nepáli dolgozik. Az egyik legnagyobb romániai hajóépítő, a tulceai Vard Tulcea 300 vietnami hegesztő és lakatos foglalkoztatását jelentette be. A jól teljesítő hegesztők bére nettó 3000 lej, körülbelül 650 euró. De a magyarok sem maradhatnak ki a sorból: míg korábban a románok jöttek Magyarországra dolgozni, immár az ellentétes irányú folyamatra is van példa. Az autókábeleket gyártó Kromberg&Schubert nadabi üzemében csúscsszezonban magyarországi idénymunkások dolgoztak, mintegy hatvanan. Bár bérük egyharmaddal alacsonyabb, mint Magyarországon, az aradi vállalat azért tudott mégis magyarországi munkaerőt alkalmazni, mivel a Tiszántúl, különösen a határszél gazdaságilag gyengébben fejlett, a munkalehetőség viszonylag kevés.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.