350 ezerért és 6 milliárd forintért is kelt el ingatlan 2021-ben

Ingatlan2021. dec. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A tulajdonosok és ingatlanközvetítők 2021-ben 503 ezer eladó ingatlant hirdettek meg eladásra az ingatlan.com-on, ami 4 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. Az idei kínálatban is óriásiak voltak a különbségek. - áll az ingatlan.com összeállításában, amely a saját adatok alapján bemutatja az idei év rekordjait.

Legdrágábbak, legolcsóbbak, legkisebbek, leggyorsabbak

A legdrágábban eladott lakóingatlan címét a Budapest XII. kerületében lévő - svábhegyi - 2 ezer négyzetméteres telken fekvő 800 négyzetméteres 10 szobás luxuskategóriásként hirdetett családi ház nyerte el. A tulajdonos januárban 765 millió forintos áron kínálta eladásra, majd júliusban levette a hirdetés, mivel elkelt az ingatlan.

A fővároson kívüli piacon a budapestihez hasonló átlagos négyzetméterárral rendelkező Balatonfüred adta a legmagasabb áron eladott ingatlant.

Egy 400 négyzetméteres régi villaépületről és a hozzá tartozó 2 ezer négyzetméteres telekről van szó. Az eladó először, még 2020 őszén 480 millió forintot szeretett volna kapni az ingatlanért. Idén februárban 50 millió forinttal 430 millióra vitte le az árat. Ennek meg is lett az eredménye: az árcsökkentés után két héttel gazdára talált a villa.

A legolcsóbb eladott ingatlannak Békés megye adott helyet: a Sarkadkeresztúron egy 1+1 szobás 60 négyzetméteres ház és 780 négyzetméteres telek 350 ezer forintos áron lett az új tulajé.

A fővárosban eladott ingatlanok közül a legkisebb egy Dohány utcai, mindössze 7 négyzetméteres, 5,5 millió forintos lakás volt, amely egy hónap alatt elkelt. A minilakások - azaz 10 négyzetméternél kisebb ingatlanok - közül a legtöbbet egy, a budai Várban található Dísz tér 9 négyzetméteres garzonjáért adtak, ez 17,9 millió forintért került az új tulajdonosához.

Az idei év rekordgyorsasággal végbement eladásához kevesebb mint 16 órára volt szükség. A budaörsi Ibolya utcában 700 m2-es telken található, újszerű 5+1 félszobás családi házat 165 millióért hirdette meg tulajdonosa az ingatlan.com-on egy októberi estén 18 óra körül, és másnap 10-kor már lekerült az oldalról, mivel eladta az ingatlant.

Budapesten kívül a leggyorsabb eladás alacsony árral is párosult: a Heves megyei Szihalomban található 1000 négyzetméteres telken fekvő felújítandó, egyszobás 60 négyzetméteres ház 1,5 millió forintért cserélt gazdát.

A tulajdonosa 2021 januárjában hirdette meg délután fél négykor és másnap fél kettőkor már túl is adott rajta.

Végletek és 7400-szoros különbségek a kínálatban

A december végén még a kínálatban szereplő - azaz még eladósorban lévő - ingatlanok közül a legdrágább a budapesti Andrássy úton lévő palota, ezért 6 milliárd forintot szeretne kapni az eladó, ugyanannyit, mint tavaly. A fővároson kívül az acsai kastély ára a legmagasabb, 3,24 milliárd forintos összeggel.

Budapesten a legolcsóbb értékesítés előtt álló lakás a IV. kerületi Bocskai utcában van, a 15 négyzetméteres ingatlan árcímkéjén 6,5 milliós összeg szerepel.

A fővároson kívül, egyben az ország legolcsóbban hirdetett ingatlanainak egyikét a Békés megyei Mezőgyán egyik, 50 négyzetméteres vályogháza, ezt 440 ezer forintra tartja az eladó.

A másikat 10 ezer forinttal drágábban, 450 ezer hirdetik a Baranya megyei Teklafalu 49 négyzetméteres 1 szobás házát. Ezek az adatok egyben azt is jelentik, hogy a kínálat két vége között 7400-szoros a különbség.

Az ország alapterületet nézve legkisebb, még eladásra váró ingatlana Budapest XIII. kerületében van: a 8 négyzetméteres romos minigarzon 10,5 millió forintért került piacra. Az ingatlan “párja”, azaz legnagyobb alapterületű ingatlan Veszprém megyében, a Somló hegyen várja a vevőjelölteket: a felújítandó, 10 szobás kastély 3773 négyzetméteres, az ára pedig 115 millió forint.