Amire az állattartóknak figyelnie kéne!

Ingatlan2022. aug. 5.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A lakásbiztosítás kiegészítésével akár a kedvenceinket is bebiztosíthatjuk.

Itthon minden harmadik háztartásban van legalább egy kutya. Összesen úgy 2,8 millió ebet tartanak a magyarok. Macskákból pedig ennél is több van az országban.

Az csak a kezdő állattartóknak lehet meglepetés, hogy a kiskedvencek olykor rengeteg plusz kiadással is járhatnak. A szokásos ellátásukon felül előfordulhat, hogy lebetegednek, műtétre kell őket vinni, felborogatják a szomszéd kerti bútorait vagy leverik a nagymama vázáját.

A jó hír, hogy a lakásbiztosítást ki lehet bővíteni olyan szolgáltatással, amely a kedvenceket is bebiztosítja.

Bár ha tarantula pókot, kígyót vagy más egzotikus állatot tartunk a négy fal között akkor azért készüljünk rá, hogy ez esetben aligha tudjuk nyélbe ütni a szerződést. A szolgáltatók igazán a kutyákra és a macskákra vannak felkészülve. Rendszerint hörcsögökkel és teknősökkel se foglalkoznak. A kutyáknál és a macskáknál viszont az se probléma, ha nem fajtiszták. Rendszerint keverékekre is lehet biztosítást kötni. A koruk viszont nem mindegy. Általában elvárás, hogy a biztosítás elején még ne legyenek idősek.

Ráadásul ha olyan ragályt kapnak el, amely gyakran előfordul a fajtájuknál, akkor a biztosító valószínűleg nem fog fizetni.

Érdemes előre tisztázni, hogy milyen betegségeknél esünk el a kártérítéstől, bár ezek egyébként is fel vannak sorolva a biztosítási szabályzatban. Ivartalanításnál egyébként csak akkor jöhet szóba a biztosító segítsége, ha a beavatkozásra kifejezetten betegség miatt van szükség.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a biztosítás bizonyos kötelezettségekkel is jár – mondta el Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője. Akár a macskáknál is elvárás lehet egy chip beültetése, ami már csak azért is hasznos, mert így könnyű nyomon követni az állat tartózkodási helyét, ha elkóborol.

Az előírt oltásokat is be kell adassuk a házi kedvencünknek, ami persze nem csak a biztosítás miatt fontos. Ha gondoskodni akarunk a kutyánk vagy a macskánk egészségéről akkor a szükséges vakcinákat egyébként se lehet mellőzni.

Úgy általában is elmondható, hogy ha gazdaként elhanyagoljuk a kedvencünket, akkor el fogunk esni a kártérítéstől.

Térítés a legtöbb biztosítónál akkor is járhat, ha a kedvencünket nem egy nyavalya, hanem egy baleset szedi le a lábáról, esetleg nekitámad egy másik állat. Ezért ha sűrűn járunk sétáltatáskor olyan helyekre, ahol más négylábúak is lehetnek mindenképpen érdemes biztosítást kötni, hisz akkor a szokottnál nagyobb rá az esély, hogy előbb vagy utóbb támadás éri a kedvencünket.

Szerencsére a kisállatoknál nem csak betegségre lehet biztosítást kötni. Létezik kutyatartói felelősségbiztosítás is, amely az olyan esetekre vonatkozik, amikor az ebünk valaki másnak kárt okoz, például azzal, hogy megharap valakit.