Átszövik Közép-Európát a cseh és román ingatlanbefektetők

Ingatlan2020. feb. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Radovan Vitek, a harmadik leggazdagabb cseh 6 százalékos üzletrészt vásárolt a Globalworth ingatlanbefektető és fejlesztő vállalkozásban, amely a legnagyobb irodatulajdonos Romániában, és aktív a cseh piacon is.

A cseh befektető, aki ügyleteit vállalatán, a CPI Property Group (CPIPG)-on keresztül intézi, közel 130 millió eurót (mintegy 44 milliárd forintot) fizetett az üzletrészért - számol be a romania-insider.com hírportál.  

Radovan Vitek csoportja már számos ingatlanprojekt tulajdonosa Romániában. A CPIPG bejelentette: rövid távon nincs szándékában ajánlatot tenni a Globalworth átvételére.

A Globalworth kezében van az egyik legjobb irodaportfólió a közép-kelet európai térségben. Bízunk abban, hogy a továbbiakban is remek hozamokat ér el

- mondta Martin Nemecek, a CPIPG vezérigazgatója.

A cseh csoport lett a Globalworth ötödik legnagyobb részvényese a dél-afrikai Growthpoint Properties (29,4 százalék), a német Aroundtown (21,9 százalék), az alapító Ioannis Papalekas (10,7 százalék) és az izraeli Altshuler Group (6,2 százalék) mögött.

A 2013-ban alapított Globalworth a legjobb haszonnal kecsegető irodaépületek legnagyobb tulajdonosa Lengyelországban és Romániában. Vagyonának értéke mintegy 2,8 milliárd euró (több mint 946 milliárd forint), évi bruttó bérletidíj-bevétele meghaladja a 180 millió eurót (közel 61 milliárd forintot).

A CPI Property Group a legnagyobb ingatlanbefektető Csehországban és Berlinben. Ingatlanállományának értékét 7,9 milliárd euróra (mintegy 2 670 milliárd forintra) becsülik.