Beázás, ablaktörés, viharpusztítás kontra lakásbiztosítás: érdemes résen lenni

Ingatlan2023. márc. 14.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Önmagában egy 5-10 éve vagy régebben kötött lakásbiztosítás nem biztos, hogy elegendő fedezetet nyújt a leggyakrabban előforduló károkra. Éppen ezért érdemes időről-időre ellenőrizni, mire terjed ki a lakásbiztosítás, és milyen kiegészítő biztosításokat lehet kötni mellé. A Netrisknél a legnépszerűbb kiegészítő biztosítások közé tartozik például a családi balesetbiztosítás, átlagosan 600 ezer forintos fedezettel, illetve a különböző üvegkárokra vonatkozó megoldások, ahol 150 és 300 ezer forint a biztosítási érték. Emellett a napkollektorokra szóló kiegészítő biztosítás is keresettnek számít, az átlagos fedezet ezeknél több mint 3,6 millió forint.

A meglévő lakásbiztosításokat érdemes rendszeresen megnézni, többek között abból a szempontból is, hogy pontosan milyen károkra nyújtanak fedezetet, milyen kiegészítő biztosításokat tartalmaznak és milyen szolgáltatási palettát kínálnak a különböző káreseményekre. Köztük a leggyakrabban előforduló csőtöréses, beázásos, ablakbetöréses vagy éppen vihar okozta károkra. A biztosítók között ugyanis ezen a téren is komoly verseny van – közölte a Netrisk.hu.

Így előzhetőek meg a kellemetlen meglepetések

A kiegészítő biztosításokkal megelőzhetőek az olyan kellemetlen meglepetések, amikor bekövetkezett a baj és a lakástulajdonosok a jellemzően 5-10 éve vagy akár régebben kötött biztosításukra igényelnek olyan kártérítést, amely csak részben fedezi a kárelhárítás költségeit. Népszerű például a melléképületek biztosítása is, ez olyan esetben nyújt fedezetet, ha például a zárható kerti kisházban lévő gépeket eltulajdonítják vagy beázás miatt tönkremennek. Alapesetben erre a lakásbiztosítás nem mindig nyújt fedezetet

– mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Hozzátette:

A konkrét kiegészítő biztosítások mellett lehet igényelni a lakásbiztosításhoz úgynevezett assistance-szolgáltatást is, amelynél a biztosító által megbízott szakemberek akár éjjel-nappal hívhatóak, hogy hárítsák el a lakásban felmerült problémát. Legyen szó dugulásról, csőtörésről vagy akár zárba tört kulcsról.

Balesetek, üvegkárok, napkollektorok

A Netrisk adatai szerint egyébként a kiegészítő biztosítások közül a családi balesetbiztosítás a legnépszerűbb, amit több mint 5 ezren választottak több mint 600 ezer forintos átlagos kárértékre. Szintén keresett a különböző üvegkárokra szóló kiegészítő biztosítás, ezekre összesen közel 8 ezer kötés született, átlagosan 150 ezer és 300 ezer forintos kárra nyújt fedezetet. A toplista harmadik helyére pedig a napkollektorokra szóló kiegészítő biztosítás került fel, ilyet több mint 2600-an kötöttek eddig, átlagosan 3,6 millió forintos értékben.