Netrisk: Ennyibe “kerülnek” a lakások a biztosítások alapján

Ingatlan2023. feb. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Jelentős eltérés lehet a lakóingatlanok újjáépítési és a lakásbiztosításokban szereplő értéke között - derül ki a Netrisk összeállításából.

A lakásbiztosítások alapján átlagosan 600 ezer forintba “kerül” egy négyzetméter, miközben számos nagyvárosban és Budapesten ennél jóval magasabbak az árak.

Az építőiparban végbement drágulás, a munkaerőköltségek és az alapanyagok árának emelkedése miatt jóval magasabb kiadást eredményezhet egy káreseményt követő helyreállítás. Az alulbiztosítottság komoly problémát jelenthet egy lakásbiztosítási káreseménynél. Éppen ezért a lakástulajdonosoknak érdemes rendszeresen megnézniük, milyen biztosítási összeg szerepel a biztosításukban.

Egy új rendelet szerint 2024-től a már megkötött lakásbiztosításokat nem csak a biztosítási évforduló előtt tudják az ügyfelek felmondani, hanem ezt minden év márciusában is megtehetik. Azaz egy plusz alkalmat kaptak a szerződések átnézésére és esetleg a váltásra. A lakásbiztosításokat pedig több szempontból is érdemes időről-időre felülvizsgálni – hívja fel a figyelmet a Netrisk.

Fontos az újjáépítési érték

Az egyik ilyen szempont, hogy milyen összegre van biztosítva az ingatlan és az ingóság. Az alulbiztosítottság ugyanis komoly kockázatot jelent: ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat.

Az újjáépítési érték ingatlan esetében azt jelenti, hogy mennyibe kerülne újjáépíteni azt, ingóság esetében pedig újravásárolni a kár során megsérült vagy megsemmisült vagyontárgyakat.

Alulbiztosítottságról van szó akkor, ha valakinek van lakásbiztosítása, de az ebben szereplő biztosítási összegek elmaradnak az ingatlan újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értéktől. A lakásbiztosítások jelentős részénél pedig ez a helyzet.

Kevesebb mint 600 ezer

A Netrisk adatai szerint ugyanis a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel. Budapesti ingatlanok esetében például a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400-600 ezer forint közötti összegre biztosította az ingatlanja egy négyzetméterét. Márpedig az újjáépítési összeg az ország számos régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabbak lehet.

Mindez komoly kockázatot jelent egy jelentősebb lakásbiztosítási káreseménynél. A biztosítók ugyanis a szerződésben szereplő érték alapján fedezik a károkat. Fontos, hogy a lakásbiztosítások úgynevezett újjáépítési értékkel számolnak, vagyis azzal, hogy az eredeti vagy a korábbi állapotot mekkora összegből lehet visszaállítani

mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Hozzátette:

Az építőiparban végbement drágulás, a munkaerőköltségek és az alapanyagok árának emelkedése miatt a korábbi évekhez képest jóval magasabb kiadást jelenthet egy káreseményt követő munka egy-egy ingatlanban.

Tudatosabb ügyfelek

A Netrisk tapasztalatai szerint tavaly nagy volt a verseny az összehasonlító oldalon a biztosítók kötött. A megkötött lakásbiztosítások átlagos díja 2022-ben 34 500 forint volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

Besnyő Márton hozzátette: „Mind az alulbiztosítottság, mind pedig az esetleges jelentős ráfordítással, a lakás értékének növekedését eredményező korszerűsítés miatt érdemes tehát rendszeresen megnézni a meglévő lakásbiztosítási szerződést. Annál is inkább, mert a nagyobb biztosítóknál a lakásbiztosítások túlnyomó része, 85 százaléka 3 évnél régebbi.

A Netrisk ügyfeleinél azonban ennél jobb az eredmény, körükben 59 százalékos azoknak az aránya, akik 3 évnél régebben kötötték a lakásbiztosításukat”.