Családi háza van? Tízmilliókkal is felmehetne az értéke

Ingatlan2024. márc. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Érdemes felújítani a Magyarországon lévő több százezer Kádár-kockaként ismert családi házat. Budapesten 26 millió forint, a vármegyeszékhelyeken és a kisebb településeken 20 millió forint a különbség a jó állapotú és a felújításra váró Kádár-kockáknak megfelelő házak kínálati ára között - derül ki a money.hu és az ingatlan.com összeállításából.

Forró téma világszerte, így Magyarországon is a környezetvédelem, ezen belül az energiatakarékosság. Az energiafogyasztás csökkentése terén pedig bőven van teendő nálunk, például a lakóingatlanok esetében - írja elemzésében a money.hu.

Becslések szerint 800 ezerre tehető a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben épült, úgynevezett Kádár-kockák száma.

A négyzetes alaprajzú, általában földszintes és sátortetős családi házaknál egy szigetelést is magában foglaló korszerűsítés eredményeként akár 50 százalékkal csökkenthető a fűtésre és hűtésre használt energia a Knauf Insulation felmérése szerint.

Nemcsak ezért érdemes felújítani azonban az ilyen ingatlanokat, hanem mert jelentős felértékelődésre számíthatnak a tulajdonosok az energetikai korszerűsítést célzó munkálatok után a money.hu és az ingatlan.com elemzése szerint.

Kiderül az is, pontosan mennyiért kínálják eladásra a Kádár-kockák jellemző paramétereinek megfelelő családi házakat a különböző településeken. 26 millióval is érhet többet a ház Budapesten átlagosan 115 millió forintért hirdetik eladásra a jó állapotú, a 20. század egyik jellegzetes építészeti stílusában épült házakat, a felújítandó társaikat pedig 89 millióért.

A vármegyeszékhelyeken a felújított Kádár-kockák 69 millió forintos áron várnak gazdára, a korszerűsítés előtt állókat viszont 49 millió forintért szeretnék eladni a tulajdonosok.

A kisebb településeken a felújítandók 29 milliós árral szerepelnek a kínálatban, míg a korszerűsítettek esetében 50,5 millió forint az átlag kínálati ár.

A különböző országrészek választékát nézve látható, hogy Pest vármegyében a legbővebb a Kádár-kockáknak megfelelő családi házak kínálata, több mint 1800 ilyen lakóingatlant szeretnének eladni jelenlegi tulajdonosaik.

A különbség itt is tetemes: a jó állapotúaknál 70 millió forint az átlagár, szemben a közepes állapotban lévők 55 milliójával.

Jelentősebb Kádár-kocka-kínálatot tud felmutatni még Hajdú-Bihar, Somogy és Fejér vármegye is, ahol a korszerűsítendő ingatlanokat 26-45 millió forintért hirdetik, a jó allapotúaknál viszont 60-69 millió forinttal lehet számolni.

A korszerűsítés támogatásból is megoldható “A felújítandó családi házak ára jóval elmarad az átlagostól, 10 vagy akár 20 millió forint is lehet a differencia.

Ebből az is látszik, hogy a korszerűsítéssel járó energiaköltség-megtakarítás mellett a felújítás jelentős értéknövekedést is eredményez. Így a legtöbb esetben jó eséllyel megtérülő beruházásról van szó” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A felújítást nem érdemes halogatni, a finanszírozását pedig szükség esetén hitelből is meg lehet oldani. A felújítandó Kádár-kockák egy része ugyanakkor olyan településen van, amelyeken igénybe lehet venni a lakásvásárlásra és korszerűsítésre, illetve meglévő otthon korszerűsítésére is felhasználható falusi csokot. Utóbbi cél esetében gyerekszámtól függően akár 7,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással is lehet számolni

- tette hozzá Korponai Levente, a money.hu vezetője. Amire viszont érdemes figyelni a bankválasztásnál, hogy korszerűsítési célra nem minden pénzintézet adja a falusi csokot.

Az OTP, az Erste és az MBH, ahol jelenleg biztosan tudjuk igényelni ezekre a munkákra is a vissza nem térítendő támogatást. A még szélesebb körben elérhető, vagyis a falusi csokkal ellentétben várhatóan akár gyerek nélkül is igényelhető Otthonfelújítási program szintén remek lehetőséget jelenthet majd a Kádár-kocka típusú ingatlanok tulajdonosainak.