Durván emelkednek a lakások bérleti díjai Ukrajnában

Ingatlan2023. jan. 12.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A háború kezdete óta egy egyszobás lakás bérlési költsége közel 87 százalékkal emelkedett - írja VG.hu

Decemberben Kárpátalján volt a legmagasabb az egyszobás lakások bérleti díja Ukrajnában – közölte az Állami Statisztikai Szolgálatra hivatkozva a Szlovo i gyilo (Szó és tett) című elemző oldal. A háború kezdete óta egy egyszobás lakás bérlési költsége közel 87 százalékkal nőtt a térségben - mutat rá a VG.hu cikkében. 

Szofija Sevkun egy ungvári ingatlaniroda tulajdonosa szerint az áremelkedés a Magyarországgal szomszédos megyében az invázió megindulása után kezdődött, miután Kelet- és Közép-Ukrajna lakosai a nyugati régiók felé vették az irányt. 

„Nem volt időnk felkészülni, az ingatlanosok sem tudtak azonnal reagálni a helyzetre. Nem volt elég kiadó vagy megvásárolható lakás, az árak azonnal emelkedni kezdtek” – fejtette ki Szofija Sevkun.

Az orosz invázió kezdete óta az új építésű ingatlanok ára 100 százalékkal emelkedett. Míg 2022 januárjában az egyszobás lakások 30-40 ezer dollárba kerültek, áprilisban az ár 50 ezer dollárra ugrott. Négyzetméterárban kifejezve ez 650-ről ezer dollárra módosult. Szakértők szerint a tendencia az árak emelkedése terén folytatódik.