Egy római-parti pazar villa lett 2023 ingatlanpiaci rekordere

Ingatlan2023. dec. 30.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A legdrágább eladott ingatlan egy római-parti luxusvilla volt, ami több mint 700 millió forintért cserélt gazdát.

  • Az év legolcsóbban eladott ingatlana egy 100 négyzetméteres mezőtárkányi ház volt, amely kereken 1 millió forintért került az új tulajdonoshoz.
  • A leggyorsabban eladott ingatlan egy közel 32 millió forintos XIV. kerületi panellakás volt, amely 18 óra alatt talált gazdára. Szintén napon belül jött vevő egy 82,5 millió forintos isaszegi családi házra.
  • A kínálatban megtalálható ingatlanok között pedig új rekorder született. Egy sor különlegességet nyújtó szombathelyi kastélyért ugyanis 30 millió eurót kérnek, hasonlóan magas összegre a lakóingatlanok piacán eddig nem volt példa.
  • A legolcsóbb eladó ingatlan egy 50 négyzetméteres putnoki borház, ami 300 ezer forintért várja a vevőjét. A legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlan közötti árkülönbség így több mint 38-ezerszeresre nőtt. Ekkora különbségre még nem volt példa az ingatlan.com több mint 25 éves történetében.

Izgalmas évet zárt idén a lakáspiac, ami új rekordok beállításával is együtt járt. Ezeket gyűjtötte saját adatai alapján az ingatlan.com.

Leggyorsabban, legolcsóbban és legdrágábban eladott lakóingatlanok

Három hónap alatt talált gazdára az a mezőtárkányi, kétszobás, 100 négyzetméter alapterületű családi ház, amely 1 millió forintért kelt el júliusban Ezzel az összeggel a legolcsóbb lakóingatlan volt az idén.

Nem kellett sokat várni a vevőre a legdrágább eladott ingatlan esetében sem. Mindössze két hónapig volt a kínálatban az a budapesti Római parton található, 900 négyzetméteres telken álló 460 négyzetméteres és hatszobás villa, ami több mint 700 millió forintért kelt el novemberben.

A leggyorsabban eladott lakóingatlanok “vetélkedője” majdnem holtversennyel zárult.

A főváros XIV. kerületében lévő Füredi utcai lakótelep egyik kétszobás, 46 négyzetméteres panellakását 31,9 millióért hirdette meg az tulajdonos, a vásárló pedig 18 órán belül jelentkezett érte.

Szintén kevesebb mint 20 óra alatt került új tulajdonosához 82,5 millió forintért egy 100 négyzetméteres, négyszobás isaszegi családi ház.

A még eladásra váró ingatlanok között történelmi rekord született.

Egy szombathelyi kastély ugyanis kereken 30 millió euróért, a pénteki jegybanki középárfolyamon több mint 11,48 milliárd forintért kínálnak eladásra, hasonlóan magas összegre pedig eddig nem volt még példa a magyarországi lakóingatlanok piacán.

A több mint 65 ezer négyzetméteres telken állói 3600 négyzetméter alapterületű, 41 szobás ingatlanban a hirdetés szerint számos különlegesség található: Széchenyi István könyvesszekrénye, Andrássy Gyula gróf ágya és a Ming dinasztia legutolsó császárának nászéjszakára készített ágya is, valamint Napóleon lengyel szeretőjének hálószobabútorai. További kivételes “extra”, hogy a kastély saját termálkúttal rendelkezik.

A kínálatban jelenleg is megtalálható második és harmadik legdrágább ingatlan az acsai és a mocsai kastély, amelyekért 5,05 és 4,98 milliárd forintot szeretnének kapni az eladók.

38-ezerszeres rekordkülönbség

A legolcsóbb eladó ingatlant egy putnoki 50 négyzetméteres, szigetelt borház képviseli a kínálatban, aminek eladási ára csupán 300 ezer forint.

Ezzel történelmi rekord is született, mert ekkora különbség nem mutatkozott a legolcsóbb és legdrágább eladó ingatlanok ára között. A putnoki borház és a szombathelyi kastély értéke közti különbség több mint 38-ezerszeres, amire még nem volt példa az ingatlan.com több mint 25 éves történetében.