Nézze át a lakásbiztosítását!

Ingatlan2022. feb. 1.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Az ügyfeleknek a megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly márciusban indította el a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (MFO) termékek közötti választás megkönnyítése érdekében összehasonlító oldalát, amelyet indulása óta már közel 20 ezer alkalommal látogattak meg az érdeklődők. Augusztusban az oldal új funkcióval bővült, mostanra pedig mind a hét biztosító MFO termékei esetén van lehetőség arra, hogy az ügyfelek a kiválasztott termék megkötését a biztosító online felületére átnavigálva a már megadott adatok ismételt rögzítése nélkül kezdeményezhessék - számol be a Biztosítási Szemle.

Az ügyfeleknek a megkötött lakásbiztosításukat érdemes az évforduló előtt legalább két hónappal áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján.

Meglévő szerződéseiket – a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz hasonlóan – 30 nappal az évforduló előtt tudják felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és más jelzálog-hitelek mellé is köthető a fedezeti ingatlan biztosítására. Érdemes a lakásbiztosításunkat átnézni és MFO-ra váltani, hiszen az ingatlanok értéke is jelentősen nőtt az utóbbi időben.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások kedvező díjért az eddiginél magasabb szintű, várhatóan átlagosan másfél-kétszeres szolgáltatást nyújtanak, fölösleges többletszolgáltatások- és kiadások nélkül, egyszerűen összehasonlítható módon.

Kevesebb kizárással élhet a biztosító, mint a korábbi biztosításoknál.

A biztosítóval való kommunikáció, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata digitálisan is végezhető. Az ügyfél egzisztenciális helyzetét fenyegető károk esetén a biztosítók rendkívüli kárfelmérési és kárrendezési eljárást alkalmaznak, valamint kárelőleget nyújtanak. A kárrendezés időtartama 100 ezer forint alatti kifizetési összegnél maximum 5, e fölött 10 munkanap lehet csak. A lakásbiztosítás (a megkötése utáni 3. negyedévtől) 3 havonta igény szerint bármikor felmondható. Az MFO-kalkulátor fejlesztése illeszkedik azon jegybanki elváráshoz, hogy a biztosítók ügyfelekkel való kommunikációja, a kárbejelentés és a kárrendezés teljes folyamata elvégezhető legyen digitálisan.

Az ingalanbiztosítás átvizsgálásával kapcsolatban a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője a Növekedésnek kiemelte: az úgynevezett alulbiztosítás bárkit érinthet, aki nem vizsgálja felül rendszeresen biztosítási szerződését, vagy akinek az ingatlanában jelentős értéknövekedés történt. Bár a biztosítók minden évben felkínálják az értékkövetés lehetőségét, az építőiparban tapasztalható folyamatos áremelkedés miatt ez gyakran nem elegendő ahhoz, hogy kivédjük az alulbiztosítottság veszélyét.

A lakásbiztosítással rendelkezők között is főleg azok vannak veszélyben, akik 3 évnél régebbi szerződéssel rendelkeznek.

Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője elmondta, hogy a felmérésük szerint ez a lakásbiztosítással rendelkezők 55 százalékát teszi ki. Jó tudni, hogy az ingatlan megsemmisülése esetén a biztosító nem az aktuális ingatlanpiaci árral, hanem az úgynevezett újjáépítési árral számol, a biztosítási összeg naprakészen tartásának azonban más károk esetén is jelentősége van, hiszen a károk kifizetését a biztosító ez alapján, arányosan számítja ki.

Ha már több éve változatlan a lakásbiztosítási szerződésünk, gyors kalkulációval ellenőrizhetjük a biztosítási partnerek otthonunk számára elérhető aktuális ajánlatait.

A biztosítók folyamatosan újabb ajánlatokkal és fedezetekkel jelennek meg a piacon, így az ár mellett azt is érdemes számításba venni, hogy a különböző kiegészítő biztosításokkal átfogóbb védelmet nyújthatunk-e az otthonunknak. Fő a tudatossá - hangsúlyozta a szakember!