Fürjes: A fővárosi lakáspiac terén hasonlóra jutottunk, mint a jegybankelnök

Ingatlan2020. jan. 16.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A fővárost megvizsgálva hasonló következtetésre jutottunk, mint Matolcsy György – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Portfoliónak azzal kapcsolatban, hogy az MNB elnöke a lapunkban megjelent írásában a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontjának nevezte a lakáspolitikát.

„A fővárost megvizsgálva hasonló következtetésre jutottunk, mint Matolcsy György, vagyis, hogy bár rengeteg jó szándékú intézkedés történt az elmúlt időben Magyarországon, de egy egységes, tudatos és aktív, a lakáspiaci árakra és kínálatra fókuszáló lakáspolitikára mindenképp szükség van” – nyilatkozta a Portfoliónak Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Mint ismert, az MNB elnöke a lapunkban megjelent írásában a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontjának nevezte a lakáspolitikát.

Fürjes Balázs kiemelte: néhány célt egyértelműen rögzíteni kell Budapesten. „25 és 35 éves kora között, akár bérelt, akár saját tulajdonú lakásban, akár egyedülálló, akár családos, minden kereső fiatal teremthesse meg első saját, önálló otthonát, kezdhesse meg önálló, független életét. Az átlagkeresettel rendelkezők is tudjanak élethelyzetüknek, társadalmi státuszuknak megfelelő lakást vásárolni vagy bérelni. Ha 10 éves távlatban nem érjük el e célokat, Budapesten vészes munkaerőhiány lesz és tovább romlik a város demográfiai helyzete” – mondta Fürjes Balázs.

Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta Matolcsy György írásával kapcsolatban, hogy „a jegybank elnökétől érkező javaslatokra érdemes odafigyelni”.

Bánki szerint a kormányzat lakáspolitikája jó, az más kérdés, hogy elegendő-e. Úgy véli, Budapesten és a megyei jogú városokban egészen elvadult ingatlanárak vannak. Szerinte érdemes megfontolni azokat a javaslatokat, amelyek a kínálatot növelve fognák vissza az árfelhajtó tényezőket.