Jó befektetés még hitelből lakást vásárolni?

Ingatlan2022. dec. 18.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá váló gazdasági környezet a lakás- és a hitelezési piacon is érezteti hatását, de lehetőséget is nyújthat a vevők számára. A drágulás ugyanis megtorpanni látszik, a kínálat pedig bőséges, így jobb alkupozícióba kerülnek a vásárlók. Lakáskiadás esetén a nagyvárosokban jellemzően 4-5 százalékos bruttó hozamot lehet elérni, hosszabb távon viszont a lakások felértékelődése is javítja az összképet. Bár a lakáshitel-kamatok emelkedtek, a legkedvezőbb konstrukciók esetében a bérleti díj fedezheti a törlesztőrészletet.

A korábbinál bizonytalanabbá vált idén a gazdasági környezet részben a termékek és szolgáltatások, valamint az energia árának jelentős emelkedése, továbbá növekvő hitelkamatok miatt, ez pedig a lakások és a hitelek piacán is érezhető megtorpanást okozott. Ugyanakkor a mostani helyzet lehetőséget is adhat a hosszabb távon ingatlanbefektetésben gondolkodók számára - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu összeállításából, amely bemutatja, hogy milyen hozamokkal lehet kiadni most a lakásokat, valamint azt, hogy a legkedvezőbb lakáshitelek törlesztőrészletét hogyan lehet finanszírozni a bérleti díjakból. 

“Aki megfelelő anyagi háttérrel most vevőként tud megjelenni a lakáspiacon, az két ok miatt is kedvező helyzetbe kerülhet. Az eladó ingatlanok kínálata folyamatosan növekszik, emellett a vásárlók alkupozíciója jobb a korábbi évekhez képest, ugyanis a kereslet országszerte átlagosan 30-40 százalékkal visszaesett.”

- emelte ki Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Korponai Levente, az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu vezetője pedig hozzátette:

“A vásárlás akár lakáshitelből való finanszírozása is járható út, bár a kamatok emelkedtek, ám a bankok közötti verseny miatt a piaci környezet változásához képest jóval visszafogottabb mértékben. Ráadásul, ha később csökkennek a kamatok, akkor az aktuális hitelt könnyen ki lehet majd cserélni egy alacsonyabb törlesztőrészletű lakáskölcsönre."

Az elemzés szerint Budapesten december közepén az átlagos bérleti díj 200 ezer forint volt, az eladásra váró lakóingatlanok átlagára pedig 58,7 millió forintot tett ki. Kerülettől függően 140-300 ezer forint között szóródtak az átlagos bérleti díjak decemberben a kínálati piacon, az eladó lakások ára 39,9-112 millió forint között alakult.

A fővárosban négyzetméterenként átlagosan 5 százalékos éves bruttó hozammal lehet kiadni a lakásokat, de vannak városrészek, ahol ugyanez akár éves 6 százalékot is meghaladja. A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsen és Szegeden 95-150 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemző, a lakóingatlanokat pedig 23,5-49 millió forintos áron kínálják eladásra a tulajdonosok. Ebből adódóan ezekben a városokban jelenleg négyzetméterenként 4-6 százalékos bruttó hozamot lehet elérni lakáskiadásból.

Ezek a hozamok persze elmaradnak a korábbi években látott akár 6-7 százalékos szinttől, de hosszabb távon alternatívát jelenthetnek. Évtizedes távlatban - a bizonytalan, változékony környezet elmúltával - felerősödhet a kereslet a piacon. Ezzel párhuzamosan a lakások várható felértékelődésére lehet számítani. Ráadásul az albérletpiacon mutatkozó stabil kereslet miatt összességében továbbra is jó befektetésnek számít az ingatlan.

A megfelelő anyagi helyzettel rendelkezőknek az ingatlan.com oldalain elérhető Hitelintéző nyújthat segítséget a finanszírozási lehetőségek felmérésében. A szolgáltatás ugyanis megmutatja a kiszemelt lakóingatlan finanszírozásához szükséges legoptimálisabb megoldást. Korponai Levente szerint mindenkinek, így a befektetési céllal részben lakáshitelből ingatlant vásárlóknak is érdemes használniuk, és vásárlás előtt alaposan megnézni a bankok kínálatát, ugyanis a különbségek nagyon jelentősek.

December közepén például a végig fix törlesztésű, 15 millió forintos és 20 éves futamidejű lakáshitelek közül a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés 130 ezer forint körüli összeget jelentene, míg a drágább konstrukciók esetében 150-160 ezer forintos kiadásról lenne szó a money.hu lakáshitel kalkulátora alapján. Ha pedig a megvásárolni tervezett lakást az érintettek kiadják, akkor a mostani bérleti díjakat nézve sok nagyvárosban a teljes törlesztőrészletet, de legalábbis nagy részét fedezheti a bérleti díj, közben pedig az ingatlanok évtizedes távlatban várható felértékelődése is jelentősen javíthatja az összképet.

money.hu teljes elemzése innen tölthető le: 
https://tudastar.money.hu/hir/20221217/meg-mindig-jo-befektetes-hitelbol-lakast-vasarolni/