Jobban veszik a felújított panellakásokat

Ingatlan2020. nov. 24.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

A magyarországi panellakások egy része is korszerűbbé válhat a jövőre induló állami lakásfelújítási program révén - derül ki az ingatlan.com összeállításából.

Az ingatlanhirdetési portál kiemeli: a panellakásokra is ráfér a lakásfelújítás, ráadásul a felújított panelek népszerűbbek, az érdeklődők 30 százaléka keresi ezeket, a korszerűsítésre szoruló lakótelepi lakások kevésbé kapósak.

A januártól induló felújítási program keretében a kiadások felét, maximum 3 millió forintot áll az állam a lakások korszerűsítésére, amely megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakra kifizetett összeget - húzzák alá a közleményben.

A támogatást a legalább egy gyermeket nevelő háztartások vehetik igénybe.

A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki az Államkincstár.

Az érintettek akkor járnak a legjobban, ha a munkadíj vagy anyagköltség egyike sem kevesebb az összes kiadás negyedénél.A programban minden gyermekes háztartás részt vehet, így a panellakásokban élők is, akik például a nyílászárókat cserélhetik le, a jövőbeni korszerűsítés például a fűtésszámlát is mérsékelheti.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta:

a lakásállomány jelentős részét, 14 százalékát adják a panelek, azaz majdnem minden hetedik lakás tartozik ebbe a körbe. A több százezer panellakás egy része olyan házban van, amelyek az elmúlt két-három évtizedben átestek korszerűsítésen, például szigetelést kaptak kívülről, de az állomány nagyobb részét nem érintették ezek a beruházások.

Éppen ezért a panellakásoknál érdemes a lakáson belüli felújítást is végrehajtani. Annál is inkább, mert a panelpiacon belül a keresletet meghatározza, hogy felújított ingatlanról vagy felújítandó ingatlanról van-e szó. A panellakások iránti érdeklődések 30 százaléka felújított állapotúra érkezett az elmúlt két évben, 25 százalékuk pedig a felújítandókat kereste - tette hozzá Balogh László.

Az ingatlan.com elemzése szerint a panellakásoknál is megállt a korábbi években látott drágulás.

Idén november közepén a budapesti panellakások négyzetméterárának középértéke 570 ezer forint volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent tavaly novemberhez képest. Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat.

A nagyvárosok közül Debrecenben minimálisan, 3 százalékkal 433 ezer forintra emelkedett a panellakások átlagos négyzetméterára. Győrben 2,5 százalékkal 397 ezer forintra nőttek. Kecskemét 376 ezer forintos panel-négyzetméterárral szerepel az ingatlan.com elemzésében, ami megegyezik az egy évvel korábbi átlaggal.