Jöhet az olcsó lakáshitel? Rég láttunk ilyen számokat!

Ingatlan2024. jan. 4.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Erősen kezdték az évet a lakáshiteleket kínáló bankok, többen is bőven 7 százalék alatti kamattal jelentek meg a piacon. A legjobb ajánlatok pedig már inkább a 6 százalékos szintet közelítik – derül ki a money.hu összeállításából, amely szerint az államilag támogatottaknál is van kamatplafon alatti lakáshitel.

Bár számítani lehetett arra, hogy az idei évben élénkülni fog a bankok közötti verseny a lakáshitelpiacon, az talán meglepő, hogy már az új év első napjaiban megjelentek a korábbinál jóval kedvezőbb ajánlatok.

Jelentős kamatcsökkentésekkel indult az új év

Bár a lakáshiteleknél a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Bankszövetség és a bankok tavaly őszi egyezségének megfelelően önkéntesen 7,3 százalékos kamatplafont vezettek be, januártól a piaci feltételekkel elérhető, tehát az államilag nem támogatott lakáshitelek esetében ennél számos bank alacsonyabb kamatozású lakáskölcsönnel nyitotta az évet

– értékelte az első napok eredményeit Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A legkedvezőbb lakáshitelek 6,3-6,5 százalékos kamattal elérhetőek a szükséges feltételek teljesítése esetén. Sőt, új lakás vásárlásra az egyik bank 6,24 százalékos kamattal nyújt hitelt. Hozzátette:

A legújabb banki ajánlatok alapján valószínűsíthető, hogy a 7 százalék feletti lakáshitelkamatoktól elbúcsúzhatunk. A verseny pedig egyre élesebb lesz a kamatcsökkentések terén.

CSOK Plusz hitelt is kínálnak már 3 százalék alatt

Korponai Levente beszélt arról is, hogy januártól már megnyílt a lehetőség az új lakástámogatási rendszerben elérhető, az államilag támogatott CSOK Plusz lakáshitelek igénylésére is.

Fontos tisztázni, hogy a CSOK Plusz keretében elérhető hitelek kamata nem fixen 3 százalékos, hanem maximum 3 százalékos. Emiatt a bankok megtehetik, hogy ennél is alacsonyabb kamattal kínálják ezeket a konstrukciókat

– közölte a szakértő.

money.hu összeállítása szerint – bár nem tömegesen, mint a piaci alapú lakáshiteleknél – a CSOK Pluszos lakáshiteleknél is vannak bankok, amelyek 3 százalék alatti, egész pontosan 2,89 százalékkal nyújtanak kölcsönt az arra jogosultaknak, ha teljesítik a feltételeket.

Korponai Levente szerint a mostani, egyre élesedő kamatverseny miatt nagyon gyorsan változhat a banki kínálat, sorra jöhetnek a korábbinál jobb ajánlatok. Éppen ezért kulcskérdés lesz a hitelfelvevők számára, hogy naprakész információik legyenek, és mindenképp végezzék el az összehasonlítást a különböző banki ajánlatok között, mielőtt döntést hoznak. Mindezt egy online hitelkalkulátorral szerencsére már pillanatok alatt meg is tehetik.

A teljes elemzés az alábbi linken elérhető:

https://tudastar.money.hu/hir/20240104/kedvezo-hitelkamatokat-hozott-az-uj-ev-reg-lattunk-ilyen-szamokat/