Kezdik átárazni az ingatlanokat, mutatjuk az átlagos eladási időket 

Ingatlan2022. nov. 19.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Már több idő kell az ingatlanok eladásához, de a garzonok és panelek még heteken belül elkelnek - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely végigveszi, hol, mennyi idő alatt lehet ingatlant értékesíteni. A kisebb kereslet miatt a tulajdonosok elkezdték lejjebb vinni az eladási árakat.

A lakáspiacon is érzékelhető a bizonytalanság, amely részben a lassuló gazdasági növekedéssel, a magas inflációval és a háztartások kiadásainak növekedésével magyarázható. Így a vásárlóerő is mérséklődött, ami visszafogja a lakáspiaci dinamikát. Ugyanakkor ahhoz, hogy ne legyen komolyabb megtorpanás, szükség van arra, hogy az eladók is alkalmazkodjanak a helyzethez az árazással. Ezt pedig az értékesítési idő alakulásán lehet lemérni - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely azt vizsgálta, hogy októbertől november közepéig mennyi idő alatt találtak gazdára a különböző településeken lévő lakóingatlanok.

Eladó lakások és házak átlagos értékesítési ideje napokban kifejezve


Az értékesítési idő alakulásából jól látszik, hogy a kisebb alapterületű, 40 négyzetméternél kisebb panel és téglaépítésű garzonlakások nagyon gyorsan elkelnek Budapesten és a nagyvárosokban is.

Egyrészt az alapterület miatt ezek olcsónak mondhatóak. Valamint a befektetési célú vásárlók számára is ezek a legvonzóbbak.

Az október óta eltelt időszakban Budapesten a panellakások átlagosan 45 nap alatt keltek el, ezen belül a 40 négyzetméter alattiak mindössze 36 napot töltenek a piacon. A 40-79 négyzetméteres fővárosi panellakások eladásához kétszer ennyi idő kell, de még így is kevesebb mint 70 nap alatt jöttek vevők. A budapesti téglaépítésű garzonlakások értékesítési ideje 51 nap, a 40-79 négyzetmétereseké pedig 74 nap, azaz két és fél hónap. Budapesten a sor-, iker- és családi házaknak már több mint 100 napra volt szükségük az eladáshoz.

A fővárosihoz hasonló eredmények láthatók a megyeszékhelyeken: a panelek találtak gazdára a legyorsabban, 59 nap alatt, a téglaépítésű lakásoknál 89 napos az átlag. Előbbiekből a 40 négyzetméter alattiak 49 napig, utóbbiakból pedig a garzonok 63 napig voltak a piacon.

A megyei jogú városok házainak eladására ugyanakkor 114 napig vártak a tulajdonosok. A községekben a házak értékesítése 117 napot vett igénybe.

A tulajdonosok már egyre inkább felismerik a reális árazás jelentőségét az eladási folyamatban.

A friss adatokból az látszik, hogy a piacra lépő tulajdonosok tényleg szeretnének túladni az ingatlanon belátható időn belül. Ezt leginkább azzal tudják elérni, hogy már nem árazzák túl olyan mértékben, mint ahogy az elmúlt években ez megszokott volt. A csökkenő keresletre adott reakcióként az árak a legtöbb helyen szeptember óta már csak stagnálnak.