Kiugróan megnőtt az első negyedévben átadott új lakások száma

Ingatlan2020. máj. 6.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az első negyedévben 4775 új lakást adtak át Magyarországon, 30 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 27 százalékkal 7052-re csökkent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokat kommentálva azt mondta:

A lakásátadások számának kiugró növekedése elsősorban azzal magyarázható, hogy több ezer olyan lakást adtak át, amit a beruházók a korábbi években kezdtek építeni, és még vonatkozik rájuk a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa. A lakásépítési kedv csökkenésére pedig már a korábbi, az év első két hónapjára vonatkozó adatokból számítani lehetett, ráadásul koronavírus-járvány miatt még több építkezés elhalasztására kerülhetett sor.

A szakember szerint bár a járvány kedvezőtlenül érinti az ingatlanpiacot, azon belül is a lakásépítéseket, ugyanakkor vannak lehetőségek is a jövőre nézve. A rozsdaövezetekben található lakások építésére kedvezményes, 5 százalékos áfa vonatkozik, ez pedig több ezer új lakás megépítését eredményezheti a szóban forgó helyeken. Igaz, azt még nem lehet pontosan tudni, mely területeken lehet majd kedvezményes áfával lakásépítésbe fogni.

Az ingatlan.com szakértője arra is rámutatott, hogy az elmúlt években az iparág jó teljesítménye és a lakásépítések felfutása miatt jelentősen bővültek az építőipari kapacitások.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott építőipari beruházások következtében a kivitelezői kapacitások egy része felszabadult, ami lakások építtetői számára rendelkezésre áll. Emiatt az építési költségek csökkenhetnek, és egyben lehetőség nyílik arra is, hogy az építőiparban dolgozó szakemberek munkája folyamatosan biztosított legyen, és a létrejött kapacitások ne épüljenek le. Az építési költségek csökkenése ahhoz is hozzájárulhat, hogy megfizethető áron kerülhessenek piacra az új lakások

- tette hozzá Balogh László.