Segítség az ingatlanbiztosítás útvesztőiben

Ingatlan2021. ápr. 20.Bódy Géza
A rovat támogatója:

Biztosításkötés előtt érdemes tájékozódni: ne fogadjuk el az első szembejövő ajánlatot, mielőtt döntenénk, hasonlítsuk össze több szolgáltató biztosítását is! Nagyon könnyen elveszhetünk a különböző ingatlanbiztosítások útvesztőiben.

Amennyiben új helyre költözünk, vagy úgy döntenénk, hogy meglévő ingatlanunkat szeretnénk bebiztosítani, nagyon könnyen elveszhetünk a különböző konstrukciók útvesztőiben. Gyakran már ott elbukik a dolog, hogy a társasház lakásbiztosítását sokan egy nagy, „közös” biztosításnak gondolják, így a saját lakásukra nem kötnek külön szerződést. Ez nagy hiba – mondja Cseh Anett a Netrisk.hu termékfejlesztési vezetője.

Valójában a lakás bejáratától a tulajdonos (vagy albérlő) feladata az ingatlan védelme, a társasház biztosítása csak az olyan közös használatú helyiségekre vonatkozik, mint a pince vagy a lépcsőház.

Saját vagy bérelt ingatlanunknak választhatunk külön ingatlan- és ingóságbiztosítást, vagy ezek kombinációját is, a szerződésünket pedig különböző kiegészítő szolgáltatásokkal tehetjük személyre szabottá. Ilyen kiegészítő szolgáltatás többek között a kisállat biztosítás, a különleges üvegfelületek, valamint a napelemek biztosítása – hangsúlyozza szakértőnk.

Ezek után felmerül a kérdés: melyik lakásbiztosítás a legjobb nekem?

Erre nem adható konkrét válasz, hiszen a lehető legjobb lakásbiztosítás megkötéséhez tudni kell az ingatlan típusát, a biztosítandó ingóságok értékét, sőt, még olyan tényezők is befolyásolják, mint a házi kedvenceink és a hobbijaink. Hogy miért ilyen bonyolult? Vegyünk két példát: tegyük fel, hogy egy albérlő beköltözik egy bútorozatlan lakásba, amelyre a tulajdonos már kötött ingatlanbiztosítást. Az albérlő magával viszi a saját bútorait, használati tárgyait, és egy hatalmas akváriumot.

Mindeközben az ország másik felében egy kisgyermekes család beköltözik életük első kertes házába: a kertben a rengeteg növény mellett még pont elfér néhány szabadtéri játék a gyerekeknek, az apa pedig a dolgozószobában őrzi a régóta gyűjtött értéktárgyait.

Egyértelmű, hogy a két biztosítottnak merőben mást jelent egy jó lakásbiztosítás: míg az albérlőnek ingóságbiztosításra van szüksége, az akvárium miatt különleges üvegkárokra vonatkozó kiegészítéssel, a családnak kombinált, ingatlanra és ingóságra szóló biztosítást érdemes kötnie, méghozzá olyan kiegészítőkkel, amely fedezi a kerti növényzet és a szabadban hagyott vagyontárgyak kárát – a házban őrzött értéktárgyak miatt pedig különösen fontos, hogy elkerüljék az alulbiztosítást.

Vajon megteszi a legolcsóbb lakásbiztosítás is?

Természetesen még a legolcsóbb biztosítás is jobb annál, mintha egyáltalán nem rendelkeznénk lakásbiztosítással, azonban nem érdemes kizárólag az árakra hagyatkozni. Egy betörés, egy hevesebb vihar, vagy akár egy sajnálatos tűzeset olyan kárhoz vezethet, amelynek a helyreállítása önerőből szinte lehetetlen. Ezekben a kiszolgáltatott helyzetekben támaszkodhatunk a lakásbiztosításunkra, baj esetén pedig kiderül, hogy nem mindegy, melyik ajánlatot választottuk – mondja a szakértő.

Biztosításkötés előtt érdemes tájékozódni: ne fogadjuk el az első szembejövő ajánlatot, mielőtt döntenénk, hasonlítsuk össze több szolgáltató biztosítását is!

Ezt megtehetjük a Netrisk.hu segítségével. Szerződéskötés előtt nagyon fontos, hogy figyelmesen átolvassuk a biztosítási feltételeket: ellenőrizzük, hogy az ingatlanunk valóban megfelel-e a szerződésben előírt követelményeknek! A biztosítók jellemzően előírnak bizonyos biztonsági feltételeket – például a bejárati ajtóra –, így ha nem akarjuk, hogy csalódás legyen a vége, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy a lakásunk megfelel ezeknek.

Mint látszik, a legjobb lakásbiztosítás nem határozható meg egy konkrét ajánlatban: azt a konstrukciót kell választanunk, amely megfelel az egyéni igényeinknek, valamint az ingatlan típusának. Szerencsére online könnyedén válogathatunk az ajánlatok között: a Netrisk.hu-n az ingatlan adatainak pontos megadásával nemcsak az árakról, de a különböző ajánlatok részleteiről is tájékozódhatunk, így kiválaszthatjuk azt a lakásbiztosítást, amelyet valóban ránk és az ingatlanunkra szabtak.