A sajtószabadságról tartanak nemzetközi konferenciát Budapesten

Interjú2021. nov. 11.Sz.A.

Többek között a CNN-től és a német Bildtől is érkeznek újságírók a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében csütörtökön Budapesten kezdődő médiakonferenciára, melynek részleteiről Szalai Zoltánt, az MCC főigazgatóját kérdeztük.

Hogy jött a médiakonferencia szervezésének gondolata? Miért tartja fontosnak?

Fontos, hogy beszéljük a XXI. századi sajtót, médiát érintő kihívásokról, problémákról, valamint, hogy más országok nézőpontjait is megismerjük, neves külföldi előadók, szaktekintélyek véleményét, tapasztalatait is meghallgassuk. Az MCC-nél nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy diákjaink és természetesen a rendezvényeink iránt érdeklődők ne csak hazai, de más országok szaktekintélyeinek megközelítésmódjait is megismerjék.

Médiakonferenciánkon a szakma neves képviselői vesznek majd részt, akik hiteles képet tudnak adni a körülöttünk zajló eseményekről, és igyekszünk majd együtt megválaszolni a területet érintő aktuális kérdéseket.

Milyen téma lesz a konferencia fókuszában? Miért tartja fontosnak ezt a témát?

A közép-kelet-európai régióban egyedülálló és egyben hiánypótló is az immáron 25 éves tehetséggondozó intézményünk nemzetközi konferenciája, amelyen a média, az újságírás helyzetével foglalkozunk a digitalizáció jelentette kihívások tükrében. Az MCC küldetésének tekinti ugyanis, hogy színteret adjon a társadalmat foglakoztató olyan kérdések hazai és külföldi szakértők általi megvitatására, mind például, hogy

mit jelent manapság az objektív újságírás vagy milyen szerepe van a közösségi médiának a sajtóban.

Kik a meghívott előadók?

A két nap alatt 11 panelbeszélgetésre kerül sor, 18 külföldi vendégelőadó, összesen pedig a szakma 25 képviselőjének részvételével. A többségében külföldi résztvevők között van például Ed West újságíró és blogger, az UnHerd szerkesztőhelyettese; Matyas Zrno, a CNN Prima News vezetője; vagy Julius Krein, az American Affairs társalapítója, szerkesztője.

Különösen érdekesnek ígérkezik a kapuőröktől a kapunyitókig című szekció munkája, amelyben arról is szó lesz, mennyire határozzák meg manapság a média kapuőrei, a hírszerkesztők, hogy milyen megvilágításba kerülnek a közéleti témák az egyes sajtóorgánumokban. Ebben a szekcióban

a többi között Ralf Schuler, Németország egyik legbefolyásosabb újágírója, a BILD-Zeitung berlini parlamenti irodavezetője is kifejti majd gondolatait.

A szakmai rendezvényen a Mathias Corvinus Collegium több vezető oktatója és kutatója is részt vesz, így például Boris Kálnoky újságíró, az MCC Média Iskola vezetője; Gladden Pappin, az American Affairs társalapítója, az MCC vendégoktatója, valamint Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhely vezetője.

A részletes programterv itt érhető el.