Annyira drága a gáz és az olaj, hogy már a zöldenergia is olcsóbb lehet

Interjú2022. máj. 11.Szabó Anna

Az elmúlt egy évben az energiahordozók ára olyan nagy mértékben emelkedett, hogy ma már akár olcsóbban lehet zöldenergiához jutni, mint a fosszilis energiával termelthez. Az E.ON és a Solar Markt Kft. közös szolgáltatása egyrészt zöld energiát biztosít a vállalatok számára, másrészt alul- vagy túltermelés esetén rugalmasan biztosítja a hiány pótlását, illetve a felesleg értékesítését – nyilatkozta a Növekedés.hu-nak Lehoczki Balázs, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. igazgatója.

A csillagászati gáz- és olajárak mellett, egy energiaválság közepén vagyunk, felértékelődött a zöldenergia szolgáltatása. A most bejelentett új konstrukciójuknak mi a lényege?

A szolgáltatásunk igénybevételekor az ügyfél, aki zöld energiát akar vásárolni, egy úgynevezett zöld energiavásárlási szerződést köt, illetve emellett egy másik kiegészítő szerződést is, amely teljes biztonságot, illetve kiegyensúlyozott energiaszolgáltatást jelent számára. Az zöld energia szállítási szerződés közvetlenül a napenergia termelőjével jön létre, ez esetben a Solar Markt-tal, a másikat pedig az E.ON-nal, amely

biztosítja, hogy amennyiben nincs elég napenergia, vagy éppen túlságosan sok a termelt energia, akkor is folyamatos legyen az energiaellátás.

Vagyis ha éppen nem termelődik napenergia az időjárási körülmények miatt, akkor más forrásból biztosítja a működéshez szükséges energiát, ha pedig a kelleténél több keletkezik, akkor értékesíti a felesleget. Fontos tudni, hogy

a jelenlegi energiaárak mellett ezzel a megoldással akár olcsóbban is energiához juthat az ügyfél, mintha csak a hagyományos fosszilis energiahordozóra építené az ellátást. 

Miért érdemes most egy vállalkozásnak a zöld energiára váltani?

Amikor elindult a szolgáltatás, akkor még úgy tűnt, hogy a zöld energia ára magasabb lesz, mint a hagyományos módon termelt energiáé. De úgy gondoltuk, hogy biztosan lesznek olyan vállalkozások, amelyek számára fontos a klímavédelem, a zöld energia használata. Ahogy már említettem, az elmúlt egy évben sajnálatos módon úgy megemelkedtek az energiaárak az európai árampiacon, hogy a zöld energia akár olcsóbb is lehet, mint a hagyományos, fosszilis energia.

A nagykereskedelmi áramár az orosz ukrán háború fejleményeinek függvényében folyamatosan ugrál, emelkedik, majd süllyed, ami gyakorlatilag tervezhetetlenné teszi a vállalkozások számára a költségek tervezését.

Ezzel a szolgáltatással, a helyben termelt zöld energiával csillapítani tudjuk ezeket a nem kívánatos mozgásokat, és egyben kiszámíthatóvá is válik a energia költségtervezés partnereink számára. 

Hogyan alakult idén az elektromos áram ára, és mire lehet számítani a jövőben?

Hozzávetőlegesen egy éve látjuk azt a drágulási folyamatot, amelynek eredményeként három-, négyszeresére emelkedett az áram ára. Ezt a példa nélküli drágulást nagyon sok vállalkozás nehezen vagy csak időben elcsúsztatva tudja beépíteni üzleti modelljébe. Szakértők szerint arra kell számítani, hogy

hosszabb ideig fennmaradnak a magas árak, ehhez kell alkalmazkodnunk.

Ebben is jelenthet könnyebbséget, ha a vállalkozások zöld energiára váltanak, akkor ugyanis nincsenek teljes egészében kitéve ennek nagy volatilitásnak. 

A szezonális energiatárolásnak melyek a legnagyobbak kihívásai?

A legnagyobb kihívás, hogy mennyire költséghatékony a tárolás, illetve hogy mekkora a tárolási veszteség. Az ugyanis tény, hogy

a nyáron nagymennyiségben rendelkezésre álló naperőművek által megtermelt energiát, jelenleg még nem vagy csak nehezen tudjuk „átvinni” az őszi vagy téli időszakra.  

Ennél talán súlyosabb probléma, hogy az ilyen energiatárolók kifejezetten drágák, ezért ma még nagyon nehéz beépíteni az üzleti modellbe, mert oly’ mértékben emelik az energia árát, hogy elveszíthetik vonz erejüket az ügyfelek szemében. Amennyiben sikerül ezt a problémát hatékonyan megoldani, úgy még erőteljesebb és gyorsabb lehet a zöldenergia térnyerése.

Mit jelent a GreenCloud kifejezés a szolgáltatásukban?

A GreenCloud kifejezés lényege, hogy ügyfeleink egyszerűen és kényelmesen tudnak zöld energiához jutni, illetve hogy az E.ON képes biztosítani számukra a szükséges rugalmasságot, ami tulajdonképpen

egyfajta virtuális tárolási kapacitás rendelkezésre állását jelenti.

Vagyis képesek vagyunk rugalmasan az igényekhez alakítani az zöld energiaszolgáltatatást, és így minden időpillanatban rendelkezésre áll az ügyfeleink számára szükséges energia mennyiség.

Van egyébként erre külföldi példa?

Az általam ismert megoldások sokkal kevésbé rugalmasak, mint a GreenCloud szolgáltatása. Így szolgáltatásunk kényelemben és egyszerűségben mindenképpen innováció a kötöttebb nyugat-európai zöldenergia szerződésekhez képest.