A precíziós technológia a versenyképes agrárium alapja

Hírek2022. máj. 11.Növekedés.hu

Szerda reggel hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország legnagyobb precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény mintegy 1000 résztvevője 18 szekcióban 120 előadást tekinthet meg, miközben az előadások szüneteiben 43 kiállítási standon találkozhat is az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztésekkel, megoldásokkal.

Az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös szervezésében megvalósuló PREGA egyik hangsúlyos törekvése a tavaly nyáron megnyitott, az agrárdigitalizációt szolgáló pályázaton megszerezhető támogatások leghatékonyabb felhasználási lehetőségeinek bemutatása a szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig. A rendezvényen részt vevő nagyszámú agrárvállalati döntéshozó közvetlenül tájékozódhat a digitalizációval foglalkozó szakemberek szolgáltatásairól, illetve kutatási eredményeiről.

A rendezvényt megnyitó Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy

a kormányzat célja a precíziós technológiákban rejlő kiemelkedő lehetőségek megismertetése és eljuttatása a hazai gazdálkodókhoz. A tavaly megnyitott precíziós pályázatra immár több mint 200 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt, az eddigi pályázók 85 százaléka már megkapta a támogató okiratot is. Az eddigi 2400 nyertes pályázattal is újabb lendületet kapott a hazai mezőgazdaság fejlesztése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta:

A kamara kiemelt célja, hogy megismertesse a gazdálkodókkal az új technológiákat, módszereket. Felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, illetve azokra a hátrányokra, amelyeket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból. A versenyképes gazdálkodásnak egyre inkább megkerülhetetlen része, alapeleme a digitalizáció.

A hét éve zajló PREGA konferenciákra visszatekintve óriási léptékű fejlődés zajlott az elmúlt években a precíziós technológiák területén, és jelentős kihívást jelent lépést tartani ezzel a fejlődéssel.

Ma már senkit nem kell meggyőzni a technológiák szükségességéről, a fő feladat az információ eljuttatása a gazdálkodókhoz, amelyben jelentős szerep jut egyetemnek, cégeknek, és a kormányzatnak egyaránt

- emelte ki Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa arra mutatott rá, hogy

a mezőgazdasági gépgyártás jelenleg számos kihívással küzd, melyek között kiemelte a gyártási kapacitást korlátozó alkatrészhiányt, illetve a Green Deal által támasztott követelményeket. Hozzátette: a hatékonyság nem csupán a technológára, hanem képzett agrárgépészekre is szükség van.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója összefoglalta, hogy milyen kihívások állnak a gazdálkodók előtt a Green Deal irányelvei miatt.

A legnagyobb változás a növényvédelemben fog bekövetkezni. A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése a jelenlegi folyamatok miatt alapvetően nem elképzelhetetlen, az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások hátteret adnak az új követelményeknek való megfeleléshez.

A további fejlődést a fenntarthatósági előírások fogják meghatározni, melynek során a költségek emelkedésére kell számítani, és jelentősen megnő majd a szaktanácsadás szerepe.

A konferencián nem csupán hazai, hanem külföldi szakértők is bemutatkoznak. A Szántóföld szekcióban németországi digitális kísérleti területekről tart előadást Dr. Maximilian Deutsch, a Szász Állami Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Földtani Hivatal szakértője, a Holland Nagykövetség szervezésében pedig holland résztvevővel zajlik majd a Precíziós szekció interaktív panelbeszélgetése.

A PREGA Konferencia résztvevői a rendezvény során csatlakozhatnak a MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere Program jótékonysági gyűjtéséhez, a szervezők a befolyt összeget Kárpátaljai családok megsegítésére fordítják.