Új óvintézkedéssel nyitja szállodáit a Danubius

Interjú2020. jún. 9.H.A.

Nem tömegesen, de elindultak a foglalások a Danubius Hotels szállodáiban. A balatoni hotelek, valamint a büki szálloda iránt már most látszik érdeklődés, Budapesten június közepétől várják a vendégeket a Danubius Hotels Heliában, a többi szállodájukban még várnak a nyitással.

Milyen ütemben nyitják meg a szállodáikat?

Fokozatosan nyitunk újra. A balatonfüredi Hotel Marina, a bükfürdői Hotel Bük és a győri Hotel Rába 2020. május 29-től nyitva van. A balatonfüredi Hotel Annabella június közepétől várja a vendégeket, Budapesten június 15-től a Danubius Hotel Helia nyitja meg kapuit. Többi budapesti szállodánk az igények függvényében nyithat ki a későbbiekben. A járványügyi helyzetre reagálva a szállodalánc vezetősége a vendégek és a munkatársak egészségének védelme érdekében még 2020. április 1-től rendelt el üzemszünetet a vállalat magyarországi szállodáiban, amely most a vidéki szállodák nyitásával véget ér. 

Önök milyen óvintézkedéseket vezetnek be a nyitáshoz? 

Új biztonsági protokollt és üzemeltetési eljárást vezettünk be. Nemzetközi ajánlásokat és az Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyvét is alapul véve kialakítottunk egy saját higiéniás protokollt „Biztos Pihenés” néven.

A protokoll alapja, hogy megfelelő biztonságot és védelmet nyújtson a vendégek és munkatársaink számára, de a vendégeink közben ne érezzék magukat rendszabályok közé beszorítva. Ahol lehet, érintésmentes megoldásokat vezetünk be, például megtartjuk a büféasztalt, de a vendég nem saját magát fogja kiszolgálni, hanem felszolgálóink segítenek majd.

Az éttermeink nyitvatartását meghosszabbítjuk, hogy széthúzzuk az étkezéseket és így biztosítsuk a megfelelő távolságtartást. Megfelelő fertőtlenítő és védekező eszközök használatának szabályzatát kialakítottuk, a nyitás előtt például a plexiüvegek felszerelése, közös evőeszközök felszámolása, de a munkatársak oktatása is megtörténik.

Szállodáinkban medencéink a hazai szabályozásoknak megfelelően vehetőek igénybe, azonban a fürdőzők számát az előírt távolság betartásának érdekében korlátozzuk és rendszeresen ellenőrizzük. A medencék vizének tisztaságát és a fertőtlenítő berendezéseket folyamatosan vizsgáljuk, a vendégeink által érintett korlátokat pedig óránként fertőtlenítjük. Minden házban kinevezünk egy „pihenésbiztost”, aki felel a szabályzat betartásáért, és akihez a vendégek bármilyen, kérdéssel, észrevétellel fordulhatnak.

Minden egyes munkatársunk esetében készíttetünk koronavírus tesztet még a munkába állás előtt.

Mind a klasszikus szállodai tevékenységek, mind a szórakoztató tevékenységek – például a gyermekek pihenése, animációs foglalkozások – közben a fizikai érintkezést minimalizáltuk.

Hogy néznek ki Önöknél a foglalások az elkövetkező időszakra? Milyen visszaesést várnak a nyári 3 hónapra a korábbi évek hasonló időszakához képest?

Nem tömegesen, de elindultak a foglalások.

Az embereknek időre van szükségük, amíg újra el mernek indulni egy szállodába. Rugalmas foglalási feltételeket biztosítunk, díjmentessé tette a lemondást és az átfoglalást, hogy elősegítse a döntést, hogy az minél kevesebb kockázatot jelentsen a vendégeknek.

A belföldi turizmus élénkülésére számítunk a következő időszakban.

A balatoni szállodák iránt, valamint a családos pihenéseket kínáló büki szállodánk iránt már most látszik az élénk érdeklődés. Budapesten június 15-től a Danubius Hotel Helia nyitja meg kapuit. Többi budapesti szállodánk az igények függvényében nyithat ki a későbbiekben, a nyitások időzítésével a kereslet alakulásának megfelelően szeretnénk rugalmasan reagálni. 

Ezek a szállodák főként a külföldi turizmusra és a konferencia-rendezvény turizmusra épülnek. Sajnos Magyarországon még nincs benne a köztudatban az a világ más részén természetes igény, hogy a fővárosban is eltöltsünk egy élményekkel teli hétvégét. Reméljük ez a kikapcsolódási forma itthon is elterjed. A győri szállodánk nyitásával azt is teszteljük, hogy egy városi „city”hotel, ahol már a hivatásturizmus is elindult milyen érdeklődésre tarthat számot. 

Nyújtanak-e extra kedvezményeket ahhoz, hogy visszacsalogassák a belföldi vendégeket a nagyobb szállodákba?

Weboldalunkon vendégeink akár 20-25 százalék kedvezménnyel foglalhatnak, egyes termékeink pedig akár érkezés előtti nap 18:00-ig ingyenesen átfoglalhatók vagy lemondhatók.

Honnan jönnek a foglalások? A belföldi vendégkör mennyire lesz nagyobb arányú idén a meglátásuk szerint, és mely országokból jöhetnek hozzánk a legtöbben?

Balatonfüredi szállodáinkban a vendégeink közel 85 százaléka belföldről érkezik. Külföldről jellemzően Németországból, továbbá Szlovákiából, Ausztriából és Csehországból várunk vendégeket.

A Marina és Annabella szállodák foglaltsága júniusra még jócskán elmaradnak a tavaly ilyenkor tapasztaltaktól, azonban bizakodóak vagyunk. A balatonfüredi szállodák júliusi és augusztusi kihasználtsága is alacsonyabb 2019-hez képest, azonban ez az elmaradás csupán néhány százalékos és szintén további növekedéssel számolunk.

Vettek-e igénybe bármilyen állami támogatást, esetleg a kollégákra bértámogatást? Milyen a szakmában az összetartás?

Nagyon nagy az összetartás, szakmán belül és cégen belül is. Most pünkösdkor csak a vidéki szállodákat indítottuk el.

Az üzemszünet 9 budapesti szállodánkban még mindig tart, néhánnyal nyáron már elindulunk, de közülük több csak ősszel nyit, és lesznek olyanok, amelyek várhatóan idén még nem nyitnak meg.

A munkaidőcsökkentés lehetősége ezekben a még meg nem nyíló szállodákban igen hasznos, így meg tudjuk tartani azoknak a munkatársaknak a többségét, akiknek a szállodák zárva tartása miatt jelenleg még nincs munkájuk.