A járvány miatt nem fizettek, most pert kaptak a nyakukba

Hírek2020. jún. 9.D.J.

A GAP a legnagyobb amerikai bevásárlóközpont-üzemeltetőnek mintegy 66 millió dollárral tartozik.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a koronavírus járvány kipattanása után sok vendéglátó és kiskereskedelmi lánc úgy döntött, hogy nem fog bérleti díjat fizetni. Mivel nem voltak vevőik ezért Amerikában többek a Cheesecake Factory, a Subway és a matracokat áruló Mattress Firm, míg a briteknél a Burger King, Németországban pedig a H&M és az Adidas hozott hasonló döntést. A sorhoz az egyik legismertebb amerikai divatcég a GAP is csatlakozott.

Az ő szénájuk már a járvány előtt se állt túl jól.

Az utóbbi 10 évben, ahogy a fast fashion cégek elkezdtek szárnyalni, a vásárlók lassacskán eltávolodtak az ismert brandtől. A márka Magyarországról még 2017-ben ki is vonult. Tavaly a GAP offline eladásai annyira rosszul alakultak, hogy bejelentették: két éven belül 230 üzletüket be fogják zárni.

Milliós perek

Amikor a járvány kiütött az év elején és kiderült, hogy társaságok egész sora nem fog bérleti díjat fizetni, rögtön felmerült a kérdés: vajon a bérbeadók mennyire lesznek megértők? Nos a GAP példáján az látszik, hogy a nagy multinacionális cégeknél a fizetések elodázását nem mindenki fogja elnézni.

Az első pert a divatcég még május elején kapta a nyakába.

A New York-i 48th Americas nevű társaság még csak 580 ezer dollárt akart bevasalni rajtuk, amiért a Times Square közelében lévő GAP bolt két hónapnyi bérleti díjat nem utalt át. Azóta viszont csatlakozott hozzájuk az USA legnagyobb bevásárlóközpont-üzemeltetője is a Simon Property, amelynek a ruházati vállalat mintegy 66 millió dollárral tartozik.

A GAP esete nem teljesen egyedi. A 88 ezer alkalmazottat foglalkoztató Ross Stores is hasonlóan járt. A kiskereskedelmi láncot egy floridai cég a Palm Springs Mile Associates perelte be, amiért három boltjukban nem fizettek bérleti díjat. Az elmaradt befizetések itt 5,5 millió dollárra rúgnak. A közeljövőben valószínűleg jó pár hasonló bírósági ügyre fog sor kerülni.