FOLYTATÓDIK A NÉMET-MAGYAR SIKERSOROZAT?

Interjú2018. feb. 3.Növekedés.hu

Magyarországon több mint 3200 német vállalat 200 ezer embernek ad munkát, ezzel Németország a legnagyobb külföldi foglalkoztató. A versenyképességet az újak bevonzásával, a régiek megtartásával, beruházásokkal és az innovációval kell fokozni - nyilatkozta a növekedés.hu-nak Dale A. Martin a Német-Magyar Iparkamara (DUIHK) elnöke, a Siemens elnök-vezérigazgatója. Kiemelt kormányzati szándék Magyarország versenyképességének növelése. Ehhez a vállalatok előrelépése is szükséges. Ezt milyen módszerekkel lehet elérni? Valóban így van. A versenyképesség erősítése most nagyon-nagyon fontos, hiszen a GDP bővüléséhez versenyképes és a nemzetközileg elismert cégek nagymértékben járulnak hozzá. Nagyon jó a DUIHK kapcsolata a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel (HIPA), a nemzetgazdasági és a külgazdasági tárcával, hiszen ezek mind a nemzetközi tőkebeáramlást segítik elő.

Azt is fontosnak tartom, ha már itt van az országban egy-egy külföldi nagyvállalat, akkor annak folyamatosak legyenek beruházásai is.
Büszkeséggel tölt el, hogy ebből a körből többségében német vállalat kerül ki, hiszen Magyarországon több mint 3200 német vállalat 200 ezer embernek ad munkát. Németország így a legnagyobb külföldi foglalkoztató, a magyar gazdasági teljesítmény csaknem negyedét biztosítja. Ám most nagyon fontos a szakember-utánpótlás támogatása is. Ha már említette a munkaerőpiacot, a megfelelő fizetés most kiemelt téma. Mit gondol, hogyan tudjuk még jobban ösztönözni a munkaadókat és a dolgozókat? A kormány szándéka üdvözölendő és kedvező irányba mutat a járulékok csökkentése, illetve a bérek emelése a szociális hozzájárulásokkal együtt. A statisztikák azt mutatják, a folyamat sikeres, ám nem szabad megállni, hiszen ezek is a versenyképességet segítik elő. Persze nagy kihívás elé néznek a vállalatok, hogy hogyan lehet tartósan emellett a termelékenységet is fenntartani. Ehhez nem csak béremelésekre van szükség, hanem elengedhetetlen a szakképzés fejlesztése is, mert tudomásul kell venni, hogy már nem azok az idők járnak, mint amikor a vállalkozók és a cégek Kelet-Európában a jól képzett munkaerő bőséges kínálatával találkoztak. Ebben a vonatkozásban egyáltalán nem különleges a hiányzó munkaerőről és a vendégmunkásokról beszélni, mindenfelé hasonló a helyzet. Ezért tartom igen lényegesnek az utánpótlás kérdését. Ha mindezek tehát összhangban vannak egymással, akkor még erősebb fokozatba kapcsolhatunk. Az is lényeges, hogy ne csak a gyártás legyen a fókuszban, hanem a kutatás-fejlesztés és az innováció is. Az említetteknek köszönhetően az idén is folytatódhat a német-magyar sikersorozat? Úgy gondolom, ennek nincs akadálya, a gazdasági együttműködés, sikeresnek mondható mind a HIPÁ-val, mind pedig a kormánnyal. De ez nem új keletű, most azon kell dolgoznunk, hogy mindez ne csak rövid ideig maradjon fenn. Ebben segít a DUIKH is, hiszen magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtunk a vállalatoknak és a befektetőknek. Számtalan esetben készítünk gazdasági elemzéseket és felméréseket. Egyébként ebben az évben a térség és Németország kapcsolataira is helyezzük a hangsúlyt, mivel a V4-csoport a német gazdaság legnagyobb – az Egyesült Államoknál is jelentősebb – piaca és a német beruházások legfontosabb célpontja. B.G.