Fucsovics Márton: meg tudjuk nyitni a globális piacot a magyar cégek előtt 

Interjú2022. ápr. 3.Kovács Dániel

A leghíresebb magyar teniszező nem csak a pályán aktív, kapcsolati hálóját felhasználva beállt egy olyan kezdeményezés mögé, amely a hazai, sporthoz kötődő innovációkat segíti külpiacra jutni. Fucsovics Mártonnal beszélgettünk az élsportolók és a magyar cégek kapcsolatáról, valamint az általa szponzorált magyar fejlesztésű teniszpályarendszerekről.

Élsportolóként biztosan sűrű a programod, mi lesz a következő megálló a dubaji férfi keménypályás tenisztorna után?

Most egy kis szünet következik az ATP Touron, a magyar férfi válogatottal utazunk Sydney-be, ahol a Davis kupa selejtezőkörét fogjuk vívni az ausztrálok ellen. A csapat nagyon fiatal, a srácokban is benne van a bravúros teljesítmény, amit meg is tudtak mutatni a tavalyi torinói világdöntőben. 

Izgatottan várom az összecsapást, nagyon különleges érzés a válogatottal a hazánkat képviselni, szeretek a közös célért küzdeni. Ezt követően pedig folytatom a szereplést a touron, amerikai nagy versenyek fognak következni, így mostanság rengeteget utazok. 

A pályán kívül is aktív vagy, a SportTech Hungary Program nagyköveteként segíted a magyar sportinnovációk exportját. Ebben a szerepben is tevékenykedtél Dubajban?

A dubaji világkiállításon szervezett programon sajnos nem tudtam személyesen részt venni, Dohában játszottam egy 250-es tornán. Videoüzenetet küldtem a csapatnak, és olvastam, hogy egy nagyon színvonalas és sikeres nemzetközi rendezvény volt.

Miért szálltál be a programba, és hogyan tudod a pályán szerzett tapasztalatodat hasznosítani?

Bizonyos szempontból  a stratégiai gondolkodás vezérelt, amit a pályán tanultam, és nagyon fontos része a tenisznek. Egyrészt, hogy én is még közelebbről megismerkedjek az üzleti és startup világgal, keresem a befektetéseket, lehetőségeket, másrészt pedig a kapcsolatrendszeremmel szeretném segíteni az itthoni innovációkat.

Nagyon jó a kezdeményezés, hiszen mindkét fél tud egymástól tanulni és segítséget nyújtani, kölcsönösen profitálni. A SportTech Hungary Program a magyar sporttechnológiai innovációk nemzetközi piaci felkészítésére, a külföldön is versenyképes cégek exportjának ösztönzésére jött létre. A program támogatja a hazai technológiai fejlesztések, innovációk, valamint a magyar sportközösség és a nemzetközi szinten is sikeres sportolók együttműködését.

A programba rajtam kívül nyolc élsportolót vontak be. Mindegyikük kiváló, már több fronton bizonyították, hogy a legmagasabb szintet képviselik.

Nemzetközi kapcsolati hálójuk kiterjedtsége, sikereik globális elismertsége, valamint a sportban való jártasságuk és tapasztalatuk egyaránt fontos szempontok voltak annak felmérésében, hogy miként és hogyan tudják eredményesen képviselni a programban résztvevő sporttechnológiai innovációkat.

Emellett világszinten ismert és követett sportágak képviselői, így a globális piacot meg tudják nyitni a vállalkozások előtt.

Te a Rebound Sports Kft. munkáját segíted. Mivel foglalkoznak, és hogyan tudsz ebben részt venni?

A Rebound teniszpályák tervezésével, kialakításával és építésével foglalkozik, akár állandó, akár mobil pályáról is legyen szó. Ez egy feltörekvő magyar vállalkozás, amely mobil teniszpályákat tervez és épít. A hazai kivitelezések mellett az évek során a nemzetközi tenisz világában is egyre komolyabb hírnévre tettek szert mobil keményborítású teniszpályarendszereiknek köszönhetően, melyek órák alatt felépíthetők és elbonthatók, így a teniszszövetségeknél és a versenyszervezőknél is fontos szereplőkké váltak számos európai országban.

Egy további innovációjuknak köszönhetően, a keményborítású mobil pályák mellett salakborítású mobil pályát is tudnak biztosítani - a világon jelenleg egyedüliként.

A vállalat Franciaországtól egészen Szerbiáig megfordult már a pályáival, emellett a listán szerepel többek között Lettország, Lengyelország, Svájc, Németország és Ausztria is – utóbbi ráadásul fő partnerük.

A közös munkánk során eddig leginkább a tenisz és sport világában meglévő jó kapcsolataimra hagyatkoztam.  Novak Djokovic-nak is én ajánlottam a céget, amikor kikérte a véleményemet és tapasztalataimat a mobil pályákkal kapcsolatban, majd az Adria Tour-on ő is ezt alkalmazta. 

Ha jól tudom, Neked is szép sikert is hozott ez a mobil pálya.

Így igaz, a debreceni Davis-kupán. Őszintén mondhatom, hogy csak jó emlékeim vannak róla, így valamilyen szinten emocionálisan is kötődöm hozzá. Ezeken a pályákon bármilyen szintű, illetve típusú indoor teniszverseny lebonyolítható, legyen szó akár Fed Kupáról, Davis Kupáról, vagy akár a legnagyobb WTA, ATP tornákról.

A rendszer legnagyobb előnye a hagyományos megoldásokkal szemben, hogy a világ bármely pontján lévő csarnokban, arénában hozzávetőlegesen 6 óra alatt felépíthető és azonnal játszható.

A helyszínen semmiféle festési munkálat nem szükséges. A technikának köszönhetően az elemek illesztése a pályán szinte láthatatlan.

A világ top játékosainak visszaigazolása alapján a pályát a tökéletes keménypályás karakterisztikája mellett a szinte felülmúlhatatlan rugalmassága, ízület kímélősége miatt is kifejezetten kedvelik.

Sportolóként Te is a felhasználója vagy ezeknek az innovációknak. Mit gondolsz, elég jók a hazai fejlesztések ahhoz, hogy bírják a nemzetközi megmérettetést?

Ezt ma már nem csak személyes véleményem, hanem tények és eredmények igazolják, hogy igen, számos rendkívül értékes cég szerepel a programban sok releváns szolgáltatással, termékkel, akik érettek a nemzetközi piacra lépésre.

A Rebound is tényleg nagyszerű példa erre. Sok helyen játszottam már, de bátran kijelenthetem, hogy a magyar fejlesztés valóban innovatív és egyedi a nemzetközi versenytársaihoz képest, a tulajdonosok elkötelezettsége és szakmaisága számomra garancia a sikerre.

Egy profi sportolónak miért éri meg a programhoz csatlakozni? 

Nagyszerű alkalom, hogy nagyobb betekintést kapjunk az üzleti világba, és a startupokkal együtt dolgozva, egymást segítve léphessünk új szintekre. Örök igazság, hogy érdemes több lábon állni, előre gondolkodni és tapasztalatot szerezni. Ez számomra jelenleg egy érdekes és fontos, tanulási folyamat, és emellett segíthetek vele magyar cégeknek, ami nagyszerű érzés.