Fontos adatok jönnek a héten: infláció, ipari termelés, külkereskedelem

Hírek2022. ápr. 3.MTI

Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük kiemelkedik a márciusi inflációs adat, valamint az ipari termelés és a külkereskedelem februári teljesítménye.

Ipari termelés

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a gyorstájékoztatót a februári ipari termelésről. Januárban 8,9 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz mérve, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 decemberéhez képest 1,9 százalékkal nagyobb volt. A feldolgozóipari alágak többségében éves növekedést mért a KSH. A legnagyobb súlyú járműgyártás hathavi csökkenés után újra nőtt, 6,8 százalékkal.

Szálláshelyek

Szerdán a kereskedelmi szálláshelyek februári forgalma, és a kiskereskedelem februári teljesítménye jelenik meg. Januárban a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma - elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében - csaknem négy és félszeresére 338 százalékkal nőtt, azonban 32,4 százalékkal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. januári értéktől.

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hét és félszeresére, 655,5 százalékkal emelkedett, de még így is 43,1 százalékkal kevesebb volt, mint 2019. azonos időszakában. Az összes vendégéjszaka száma 445,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az összes bruttó árbevétel folyó áron több mint hétszeresére, 627,2 százalékkal 22,977 milliárd forintra növekedett.

Kiskereskedelem

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene januárban a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Külkereskedelem

Csütörtökön a külkereskedelem februári előzetes adatát közli a KSH első becslésében. Januárban 244 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, decemberhez képest az export kiigazított volumene 2,6, az importé 4,5 százalékkal nőtt. Az idén januárban a kivitel volumene 3,1, a behozatalé 11 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

A passzívum 244 millió euró volt, az egyenleg 1,2 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Decemberhez viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 2,6, az importé 4,5 százalékkal nőtt.

Államháztartás

Pénteken közli a Pénzügyminisztérium a gyorstájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének 2022. március végi helyzetéről. Az előző havi részletes adatok szerint az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere februárban 1585,0 milliárd forint hiánnyal zárt az egy évvel korábbi 738,5 milliár forinttal szemben. A januári többlettel együtt az első két havi deficit 1433,7 milliárd forint volt, ami az idei évre előirányzott 3152,7 milliárd forintos hiánycél 45,5 százalékának felel meg. Január-februárban a központi költségvetés 1440,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 42,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 49,0 milliárd forintos többletet értek el.

Infláció

Szintén pénteken jelenik meg a márciusi inflációs adat. Februárban a fogyasztói árak átlagosan 8,3 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Utoljára 2007. augusztusban volt ilyen magas az infláció. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,1 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,2, ezen belül a dohányáruk 9,9 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 8,3 százalékkal kellett többet fizetni.

A szolgáltatások díja 5,5 százalékkal emelkedett. Egy hónap alatt az élelmiszerek ára 2,1 százalékkal emelkedett. A kormányzati élelmiszerár-maximalizálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb.