GE-vezető: A megújulók növekedésével több kiegyenlítő erőműre van szükség

Interjú2022. ápr. 19.Végh Zsófia

Az energiapiacon a legfontosabb elvárás a hatékonyság javítása, néhány százalék javulás akár többszáz millió dollár megtakarítást jelenthet, mondta a növekedés.hu-nak Horváth Zoltán, a GE Hungary Kft. ügyvezetője. A cég veresegyházi gyárában készülő termékeire már a járvány alatt nőtt a kereslet, az orosz-ukrán háború miatt jelentőségük tovább nőhet.

Hogyan hat az európai és globális energiapiac átalakulása, az orosz gázfüggőség tervezett csökkentése és alternatív források (megújulók, hidrogén) előtérbe kerülése a cég tevékenységére, megrendeléseire?

A GE továbbra is egyértelmű szerepet lát az energiatermelési technológiák sokféleségében, beleértve a megújuló energiaforrásokat is, amelyek hozzájárulnak az energiabiztonság és függetlenség növeléséhez, valamint az EU szén-dioxid-mentesítési céljainak teljesítéséhez. A megújuló energiaforrások nagyobb részaránya mellett is valószínűleg rugalmas, nem megújuló villamosenergia-termelő kapacitásra lesz szükség ahhoz, hogy a szél- és napsütés nélküli időszakokat át lehessen hidalni.

Hiszünk abban, hogy a rendkívül rugalmas gáztechnológia (a megújuló energiaforrások kiegészítéseként) kulcsfontosságú szerepet fog játszani Európa jövőbeli energiaszerkezetében

– nemcsak átmeneti, hanem olyan céltechnológiaként is, amely elvezet a szén-dioxid-mentesítéshez a hidrogén üzemanyagként történő felhasználásával vagy olyan megoldások segítségével mint a szén-dioxid-leválasztás.

Mekkora a cég kitettsége Oroszországban és Ukrajnában?

A konfliktus tevékenységünkre Magyarországon jelenleg nincs hatással, a cég jelenléte a két érintett országban nem túl jelentős.

Eltekintve az alapvető egészségügyi eszközök biztosításától és a meglévő energiaszolgáltatások támogatásától a régióban, felfüggesztettük tevékenységünket Oroszországban.

Továbbra is szorosan együttműködünk a megfelelő hatóságokkal, hogy biztosítsuk a szankciók, valamint az összes törvény és rendelet betartását. Emellett a GE és a GE Alapítvány összesen 4,5 millió dolláros egészségügyi felszerelést és humanitárius segélyt jelentett be, hogy azonnali támogatást nyújtson Ukrajnának és a szomszédos országoknak, köztük Magyarországnak.

Hogyan változott az elmúlt 2-3 évben a GE hazai tevékenysége?

A portfoliónk szélesedett, nőtt, de a három fő üzletág megmaradt: gázturbina alkatrészek gyártásával és felújításával, valamint kis és közepes teljesítményű erőművek gyártásával foglalkozunk. 

A termelési kapacitást mi gyártási órában mérjük, 2021-ben ismét közel egymillió órát értünk el, idén ezt meghaladó volumennel számolunk.

A 2021-es év az elmúlt évekhez viszonyítva, egyébként árbevétel szempontjából is kimagaslónak számított a veresegyházi telephelyen.  

Minek tudható be a növekedés?

Egyik motorja, a meglévő portfolió növekedése mellett, hogy több újfajta termék és alkatrész gyártásának bevezetésével is foglalkozunk támogatva a GE globális kíválóságközpontok létrehozására való törekvését.

Ezzel párhuzamosan egyben a pandémia hatására (is) – megnőtt a turbina alkatrészek karbantartásának jelentősége.

Világszerte számos erőmű, üzemeltető a leállások és a bevételkiesés miatt nem engedhette meg magának, hogy új egységet rendeljen, helyette sok esetben a meglévő turbinákat, alkatrészeket javították.

Ennek hatására a felújítási üzletág jelentős mértékben nőtt – elsősorban az Egyesült Államokban, a gyár 80%-ban ugyanis ezt a piacot szolgálja ki. Az új alkatrész-gyártás felfutását pedig az európai, kínai, és közel-keleti megrendelések hajtották.

A növekedés másik fő oka a piaci igény.

Az energiapiacon a legfontosabb elvárás a hatékonyság javítása, vagyis azonos mennyiségű energiahordozóból hogyan tudunk nagyobb arányban energiát kinyerni. Itt néhány százalék is több tíz akár száz millió dollár megtakarítást jelenthet, hiszen ezek a felhasználók rengeteg üzemanyagot égetnek el.

A GE által szabadalmaztatott és most eladásra kínált 9 HA termékcsalád (nagy teljesítményű gázturbinák) jelenleg világvezetők illetve Guinness rekorder hatékonyság tekintetében.

Hogyan javítanak a hatékonyságon?

Folyamatosan fejlesztjük a termékeket: kutatásokkal, digitális és mérnöki megoldásokkal javítunk a hatékonyságon illetve az alkatrészek élettartamán. Például új bevonatolási technológiát használunk, egy speciális kerámia bevonatot, ugyanis minél ellenállóbb a bevonat, annál nagyobb védelmet biztosít az alkatrésznek ami ezáltal több cikluson keresztül használható.

A gyár szempontjából fontos kis- és közepes teljesítményű gázturbinák iránti kereslet is megugrott. Ezek könnyen összeszerelhető és rendkívül gyorsan üzembe helyezhető egységek, s ez a rugalmasság az, ami miatt rendkívül népszerűek.

Az időjárásfüggő megújulók arányának növekedésével több kiegyenlítő erőműre/energiára van szükség, amit ezek a turbinák képesek biztosítani.

Nem véletlen, hogy tavaly Németországban operáló vállalat 11 ilyen egységet rendelt, de Észak-Amerikába is sokat szállítottunk – ahol jelentős a megújuló beruházások aránya. Vásárlóink túlnyomórészt energiatermelő cégek, vagy olyan szervezetek, melyek valamilyen módon jelen vannak a energiapiacon.